U KASI ZA VEĆE PLATE I PENZIJE: Državni budžet Crne Gore za 2023. projektovan na 2,85 milijarde evra, Vlada smatra da je realan i održiv

I. D. S.

16. 11. 2022. u 07:25

VLADA je usvojila predlog budžeta za narednu godinu, projektovan na 2,85 milijardi evra, kojim je predviđeno povećanje plata u prosveti, policiji i državnoj administraciji, veće penzije i više novca za socijalna davanja.

У КАСИ ЗА ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ: Државни буџет Црне Горе за 2023. пројектован на 2,85 милијарде евра, Влада сматра да је реалан и одржив

Foto gov.me

Predlogom se predviđa i manjak od 705 miliona evra i limit za nova zaduženja, i to do 600 miliona. U Vladi smatraju da je projektovani budžet realan i održiv.

- Budžet je planiran oprezno i odgovorno, uzimajući u obzir sve izazove na unutrašnjem, ali i na geopolitičkom planu. Rashodi budžeta planirani su u iznosu od 2,85 milijardi evra i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 165,62 miliona, odnosno 6,2 odsto - naveli su iz Vlade.

Jedna od ključnih karakteristika budžeta je, navode, to da su transferi za socijalnu zaštitu planirani u iznos od 785 miliona evra, odnosno 34 odsto ukupnih izdataka budžeta, što predstavlja istorijski maksimum.

- Za potrebe prava iz oblasti socijalne zaštite planirana su dodatna sredstva u iznosu od 45 miliona evra. Od toga je najviše predviđeno za dečje dodatke - 23,01 milion, za ostala prava iz oblasti socijalne zaštite predviđen je 13,61 milion, kao i iznos od sedam miliona namenjen za naknade za novorođenu decu - pojašnjeno je.

Kako su obrazložili, za povećanje penzija planirana su dodatna sredstva od 35 miliona evra, shodno redovnom usklađivanju i očekivanom kretanju broja penzionera. Plan je da do kraja naredne godine minimalna penzija dostigne nivo od 60 odsto minimalne zarade.

- Usled potrebe smanjivanja inflatornih pritisaka na životni standard zaposlenih u javnom sektoru, planirano je povećanje zarada u ukupnom iznosu od 67 miliona evra - naveli su iz Vlade.

Kada je reč o deficitu, prema proceni Ministarstva finansija, on će naredne godine iznositi 5,9 odsto BDP-a, odnosno 366 miliona evra, a kada se na to doda iznos od 338 miliona potrebnih za planiranu otplatu duga, očekuje se da će faliti 705 miliona.

Predrag Drecun, Foto RTSG printskrin

Osim predloga budžeta, Vlada je usvojila i predlog odluke o zaduživanju za sledeću godinu, kojom je predviđeno da će za finansiranje nedostajućih sredstava država koristiti depozite i sredstva iz postojećih kreditnih aranžmana zaključenih u ranijem periodu, kao i sredstva iz novog zaduženja koje će, prema predlogu, iznositi maksimalno 600 milio na evra.

ZAČARANI KRUG ZADUŽIVANjA

EKONOMSKI analitičar Predrag Drecun kaže za "Novosti" da je predloženi budžet iznuđeno rešenje i kompromis političkih subjekata.

- Dobro je što deo sredstava ide na otplatu starih dugova. Ipak, dok god se ne ojača realna ekonomija, Crna Gora će biti u začaranom krugu zaduživanja. Dok god budemo uvozili ono što sami možemo da proizvodimo, nećemo moći da izbegnemo nova zaduženja.

Svake godine samo na kamate se daje preko 100 miliona evra, a to je uzaludno potrošen novac - naveo je Drecun.

ZA AGRAR ŠEST MILIONA VIŠE

Sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredeljeno je 63 miliona, što je za šest miliona više nego u ovoj godini, prvenstveno za uvećanje subvencija. Uz to, iz budžetskih rezervi izdvaja se 6,5 miliona evra, od čega pet miliona za potrebe uvođenja novih poljoprivrednih površina u registre, kao i 1,5 miliona za mere tržišne cenovne politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)