JOŠ DOGOVOR EPCG I TURAKA: Ohrabrujući razgovori Vlade, Elektroprivrede i Opštine Nikšić u vezi sa železarom

V. KADIĆ

16. 08. 2022. u 07:44

NIKŠIĆKA Železara prelazi u ruke Elektroprivrede Crne Gore! Da bi ova priča postala uspešna, potrebno je da predstavnici EPCG završe razgovore sa turskom kompanijom "Tosjali" o preuzimanju nekadašnjeg nikšićkog giganta, onako kako to očekuje 229 zaposlenih.

ЈОШ ДОГОВОР ЕПЦГ И ТУРАКА: Охрабрујући разговори Владе, Електропривреде и Општине Никшић у вези са железаром

Foto V. K.

Juče je u Vladi održan sastanak na kojem su učestvovali premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

- Elektroprivreda ima zeleno svetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Železare. Iznet je biznis plan koji je, po mom mišljenju, realan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu - kazao je predsednik Vlade Abazović nakon sastanka, dodajući da je za državu prioritet da zaštiti radnike fabrike i da je cilj pronaći održivo rešenje.

- Zajednički tražimo rešenje, vidim dobru volju kod Elektroprivrede i Opštine Nikšić da se pomogne i uradi ono što je važno. Sve što generiše zaštitu postojećih radnika i možda nova radna mesta je za državu apsolutno prihvatljivo.

Foto M. Kovačević

Tekst potpisa

Na sastanku je bilo razgovora i o modalitetima preuzimanja fabrike.

- Elektroprivreda od danas preuzima obavezu da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima turske kompanije vidi kakav bi bio modalitet, koja bi bila cena i kako se to može sve što pre izvesti u praksi. Zašto je važno što pre - zato što znamo da su radnici nestrpljivi, da im je rečeno da do 1. septembra imaju garantovane zarade, a da je posle toga sve upitno - naglasio je Abazović, poručujući da država neće ostaviti radnike na cedilu.

Premijer je istakao da ako državno preduzeće može da kupi ogromnu železaru, sa ogromnom površinom, nema ništa protiv, naprotiv.

- Kupovina od strane državnog preduzeća bi donela uvećanje ukupne državne imovine, mi bismo se radovali da država uvećava svoj kapital, a ne da ga samo umanjuje, kao dosad, raznim prodajama - zaključio je premijer.

Nakon svega neizvesno je da li su započeti pregovori između potencijalnog investitora Miodraga Davidovića, vlasnika nikšićke kompanije "Neksan" i "Tosjali grupe" propali ili će oni biti nastavljeni 22. avgusta.

"Toščelik", ćerka firma turskog industrijskog giganta "Tosjali grupe", imovinu nikšićke fabrike u stečaju kupila je za 15,1 milion evra. U proteklih deset godina nisu ispoštovali investicioni plan koji je predvideo ulaganje za period od tri godine u iznosu od 35 miliona evra, uposlenje do 550 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400.000 tona čelika. Trenutno je u Železari angažovano 229 radnika.

TURCI TRAŽE VIŠE

TOKOM pregovora sa kompanijom "Neksan", Turci su ponudili cenu za deset miliona veću od one kojom su pre deset godina kupili Železaru. Sada je na stolu cena od 25 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili