PROTESTOM GASE GORUĆE: Vatrogasci u Crnoj Gori za danas najavili okupljanje pred zgradom Vlade

I. D. S.

26. 10. 2022. u 06:45

NEZADOVOLjNI novim obračunom zarada, ali i zbog problema koji se u njihovoj službi godinama samo gomilaju, vatrogasci će danas protestovati pred zgradom Vlade.

ПРОТЕСТОМ ГАСЕ ГОРУЋЕ: Ватрогасци у Црној Гори за данас најавили окупљање пред зградом Владе

Goran Tripković, Foto printskrin

Iako čitav niz problema sputava rad njihove službe, borci protiv stihija očekuju da se što hitnije reše makar oni najvažniji.

Predsednik strukovnog sindikata vatrogasaca Goran Tripković, kaže da je na prvom mestu zahtev da se reguliše obračun zarada, koji je izmenjen početkom primene programa "Evropa sad" te su na taj način zakinuti za oko 50 evra mesečno.

- Kako je počela primena programa i povećane su zarade, nadležni su doneli odluku kojom se u obračun naših plata ne obračunava minuli staž. Na taj način smo zakinuti od 30 do 50. evra mesečno, po našoj nekoj proceni. Takav slučaj nije sa vojskom, policijom i službom Hitne pomoći, a trebalo bi da se tretiramo podjednako - navodi Tripković.

Vatrogasna vozila, Foto Služba zaštite i spasavanja Podgorica

- Što pre se mora regulisati rad službe, da se donesu precizni zakoni usklađeni sa evropskim standardima. Posebno se mora definisati organizacija u vatrogasnoj službi, da se utvrdi šta je čija nadležnost, koliko službenika je potrebno, kako bi svako znao svoje obaveze i kako ne bi dolazilo do "preklapanja" u radu.

Osim toga, kako kaže, mora se zakonski definisati šta je potrebno za prijem u službu. 

OPREMA IZ DONACIJA

VATROGASCI se, kako ističu u sindikatu, godinama suočavaju sa lošim uslovima rada, te svoj posao obavljaju bez dovoljne opremljenosti. Navode da se sistem decenijama nije okretao na njihove potrebe, te da su spasioci u nikšiću opremu dobijali kroz donacije nevladinih organizacija, ali da službe u pojedinim mestima nisu imali ni tu sreću.

BONUS VIDEO

BORISLAV NOVAKOVIĆ NAPRAVIO INCIDENT: Umalo tuča u Skupštini na posebnoj sednici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)