CRNA GORA UZ ZATOČENE SRBE: Podrška Karadžiću i Mladiću u Petnjici kod Šavnika

V.K.

18. 10. 2022. u 09:56

U SELU Petnjica kod Šavnika epski pesnici Crne Gore poslali podršku Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću

ЦРНА ГОРА УЗ ЗАТОЧЕНЕ СРБЕ: Подршка Караџићу и Младићу у Петњици код Шавника

Foto: V. K.

Nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji na ostrvu Vjat u Velikoj Britaniji provodi zatvorske dane, i obolelom generalu Ratku Mladiću, zatočeniku suda u Hagu, epski pesnici i guslari iz Crne Gore u drobnjačkom selu Petnjica organizvali su sabor podrške. 

- Herojima srpstva podrška ispod Kovačeve grede, postojbini Karadžića, poručili su učesnici skupa.

Nakon liturgije u Petnjičkoj crkvi ispred koje su sahranjene četiri vojvode iz roda Karadžića opelo su služili iguman manastira Bijela otac Isaija i prota Rade Radović, brat blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, da bi se potom svi uputili ka čuvenoj kuli Karadžića i ka spomeniku reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, čiji koreni su takođe sa ovog ljutog kamena.

Učešće u podršci Karadžiću i Mladiću imali su epski pesnici Slavko Perošević, Vladimir Tomić, Radojica Brajović  prota Rade Radović, Andro Đapić, Pile Vuković, Ranko Peković, Mrkoje Lukovac, Nikola Nenezić i etno pojac Sofija Lačević koja je izvođenjem „Himne Drobnjaka“ podigla okupljene na noge! Ovom skupu prisustvovao je i Dragan Karadžić, Radovanov sinovac, a prisutne je pred kulom Karadžića pozdravio Goran Karadžić iz Petnjice.

Svaki od pesnika se prisutnima obratio prigodnim stihovima, a pesmu „Boj na Mljetičku” su uz zvuke gusala izveli prota Rade Radović i Mrkoje Lukovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri