VLADIKA JE IMAO LJUBAVI ZA SVAKOG: Tradicionalni Pravoslavni dečji sabor u Baru, posvećen mitropolitu Amfilohiju, okupio 1.400 mališana

B. DABIĆ

26. 09. 2022. u 07:26

NAJVEĆA dečja manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske 21. "Pravoslavni dečji sabor Crne Gore" održana je u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

ВЛАДИКА ЈЕ ИМАО ЉУБАВИ ЗА СВАКОГ: Традиционални Православни дечји сабор у Бару, посвећен митрополиту Амфилохију, окупио 1.400 малишана

Najmlađi glumci u igrokazu, Foto B. D.

Sabor koji je liturgijom otvorio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije okupio je čak 1.400 dece iz svih crnogorskih gradova.

Ovogodišnji sabor je posvećen blaženopoživšem mitropolitu Amfilohiju, koji je sa pravoslavnim narodom Crne Gore obnovio i podigao 652 crkvena zdanja u najmanjoj državi Balkana. Među tim svetinjama je upravo i Hram Svetog Jovana Vladimira, koji je zvaršen 2016. godine.

Posvećeno liku i delu Amfilohija, Foto B. D.

Mitropolit Joanikije uručio je zahvalnice roditeljima petoro i više dece iz Bara i Ulcinja koji su, kako je naveo, ispunili hrišćanski zavet - "Rađajte se, množite i napunite zemlju..."

- Nije to samo roditi decu, treba ih podizati i vaspitavati - istakao je Joanikije.

Foto B. D.

Prisutni su imali priliku da se podsete na život i delo upokojenog mitropolita Amfilofija, koji je, kako se čulo na Saboru, "gledao i tražio Boga u svakom čoveku, detetu i starcu sa kojima se sretao".

Foto B. D.

- Imao je vremena i ljubavi za svakog od nas. Obišao je svaki kamen, brdo i planinu, svaki grad, selo i zaselak. Kao nekad Sveti Sava, osvećivao nas i prosvećivao. Izvlačio iz nas ono najbolje i najdublje što posedujemo. U svima nama tražio je oganj duše koja vapi za dobrim. Mitropolitova uloga na polju prosvetnog i katihetskog rada u Crnoj Gori je nemerljiva. Blaženopočivši vladika inicirao je obnovu verske nastave pri parohijama u Crnoj Gori, obnavljanje Cetinjske bogoslovije, kao i mnoge druge programe koji su namenjeni deci i mladima - naveli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove