POSKUPELO MLEKO U CRNOJ GORI: Da li će biti nestašica?

Z. Z.

12. 09. 2022. u 18:15

CENA mlečnih proizvoda u Crnoj Gori je poskupela.

ПОСКУПЕЛО МЛЕКО У ЦРНОЈ ГОРИ: Да ли ће бити несташица?

Foto Novosti

Tako je cena jogurta "moja kravica" od litar i po, sa 1,55 evra porasla na 1,89 evra, dok za toliko pakovanje "balansa" sada treba izdvojiti 1,95 evra. Litar mleka košta 1,45 evra. Za 20 centi jeftinije je šabačko slatko mleko.

Mirza Mulešković, ekonomski analitičar, uveren je da je ograničavanje isporuke ne samo mleka i prerađevina, šansa za crnogorsku poljoprivredu, uz stimulativne mere države.

- Crna Gora u narednom periodu mora mnogo više i snažnije da podržava poljoprivredu i intenzivnije radi na jačanju ekonomije. To je jedina šansa da u budućnosti ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od uvoza prehrambenih proizvoda - prokomentarisao je Mulešković. - Ne očekujemo nestašice mleka i prerađevina, jer smo obezbedili zalihe.

Donosioci odluka moraju da razmišljaju o povećanju subvencija za poljoprivredu, ali i mlekare da povećaju proizvodnju kako ne bismo zavisili od trenutnih količina koje imamo u prodavnicama i skladištima.

Predstavnica Privredne komore Lidija Rmuš navela je da najviše UHT mleka stiže iz Bosne i Hercegovine - oko 60 odsto, dok plasman iz Srbije čini 35 odsto ukupnog uvoza. Crnogorske mlekare, kako je rekao, sveže mleko uvoze uglavnom iz Srbije. Z. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)