NOVI MANDATAR ILI IZBORI: Milo će pokušati da predloži novo ime do 19. septembra

Novosti online

27. 08. 2022. u 08:37

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović će najkasnije do 19. septembra pokušati da predloži Skupštini mandatara za sastav nove izvršne vlasti.

НОВИ МАНДАТАР ИЛИ ИЗБОРИ: Мило ће покушати да предложи ново име до 19. септембра

Milo Đukanović, Foto predsjednik.me

To su crnogorskim medijima saopštili iz njegovog kabineta, odgovarajući na pitanja da li će predsednik države narednih dana pozvati lidere parlamentarnih partija na konsultacije o formiranju nove vlade i nekome ponuditi mandat.

- Predsednik Crne Gore će pravovremeno, najkasnije u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepoverenja 43. Vladi Crne Gore, saglasno Ustavom definisanim nadležnostima, u već poznatoj i utvrđenoj proceduri, pokušati da predloži Skupštini Crne Gore mandatara za sastav Vlade. Rečju, uvažavajući vreme neophodno za ostvarivanje političkog dogovora, novi mandatar biće onaj ko obezbedi neupitnu podršku iskazanu od strane najmanje 41 poslanika, u pokušaju da sastavi novu Vladu - navodi se u odgovoru iz kabineta Đukanovića.

Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina. Demokrate ponavljaju da neće s Demokratskom partijom socijalista (DPS), Demokratski front (DF) takođe, dok GP URA i Socijalistička narodna partija (SNP) neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.

U slučaju odsustva parlamentarne većine za izbor nove izvršne vlasti, Đukanoviću ostaje obaveza po Ustavu i Crne Gore da raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Đukanović će uskoro pozvati lidere parlamentarnih partija na razgovor i predložiti im da, ako ne mogu da se dogovore oko mandatara, raspiše vanredne parlamentarne izbore.

(In4s)

BONUS VIDEO:

PRIVEDENA VERICA MARAŠ: Bivša izvršna direktora kompanije Plantaža u SDT

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati