PREMINUO JANKO BRAJKOVIĆ: Odlazak glavnog i odgovornog urednika "Unireksa"

V.K.

18. 08. 2022. u 09:07

ZATVORIO se životni krug književnika, direktora, glavnog i odgovornog urednika “Unireksa“ Janka Brajkovića (75), neumornog izdavača koji je preko pedeset godina sa uspehom vodio jednu od najuspešnijih izdavačkih kuća u bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori - „Univerzitetska riječ“, pa „Unireks“.

ПРЕМИНУО ЈАНКО БРАЈКОВИЋ: Одлазак главног и одговорног уредника Унирекса

Foto: V. K.

Autor je nekoliko knjiga, od kojih treba izdvojiti naslove -“Poslije svega“, “Šta radi šešir“, “Neka nas zapamte“, “Tajni ogledala“, “Krug na vodi“, kao i “Tajna pepela“.

Priređivač je nekolko poetskih i proznih zbornika, dobitnik brojnih prestižnih nagrada za književnost i izdavačku delatnost.

Bio je predsednik Udruženja književnika Crne Gore u nekolika mandata.

Godine 1994. godine, Janko Brajković vođen tada neobičnom idejom, sajma knjiga pod otvorenim nebom, organizovao je prvi takav sajam knjiga u Igalu, i imenovao Milovana Vitezovića za prvog predsednika umetničkog saveta.

Bio je veliki pregaoc za istinu i pravdu, objavljivao i priređivao brojna štiva koja su tretirala obnovu NJegoševe kapele na Lovćenu, bio je potpisnik Apela za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Janko Brajković biće sahranjen 19. avgusta u 14 časova na gradskom groblju u Tološima, u Podgorici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić oduvao hrvatske novinare (VIDEO)