UZAVRELO U MRKOJEVIĆIMA: Poruka sa protesta - tender za regionalni put R-29, ili nema micanja sa puta

B. Dabić

07. 08. 2022. u 21:15

BLOKADA puta u trajanju u 60 minuta, kilometarske kolone tokom vrelog avgstovskog dana i uzavrelo nezadovoljstvo meštana Mrkojevića koji su sa današnjeg protesta poručili: tender za regionalni put R-29 do septembra, ili nema micanja sa puta.

УЗАВРЕЛО У МРКОЈЕВИЋИМА: Порука са протеста - тендер за регионални пут Р-29, или нема мицања са пута

Foto: A. Pelinković

Mrkojevići ne odustaju – sve brojniji i uporniji, traže tender za regionani put Sveti Ivan-Kamenički most-Krute do kraja meseca. Nekoliko stotina građana Mrkojevića, Kruta, Vladimira, podržani dijasporom su održali protest i blokirali regionalni put R 29 u mestu Pečurice na deonici od Bara ka graničnom prelazu Sukobin. Iz ministarstva su konačno reagovali.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović pored ostalog je naveo u odgovoru "Mogu da potvrdim da će, kad se steknu uslovi za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-29, Uprava za saobraćaj bez odlaganja raspisati taj poziv, iskoristiti svoj uticaj da projekat realizuje na zadovoljstvo svih".

Foto: A. Pelinković

Meštani, pak nisu zadovoljni obećanjima i naglašavaju - vlada regionalni put nije proglasila za put od javnog interesa, a isti predstavlja alternativni pravac Bar –Ulcinj, i povezuje crnogorsko primorje sa Albanijom.

- Na adresu mesne zajednice Mrkojevići pre dva dana stigao je dopis iz Ministarstva kapitalnih investicija, što je potvrda da naš napor i kuvanje na ovom sunce nije bez rezultata. U tom pismu ministar kapitalnih investicija kaže: Citiram…. Kao jedini razlog za nemogućnost otpočinjanja realizacije ovog projekta prepoznati su nerešeni postupci eksproprijacije, pa je zatraženo da se ovi postupci ubrzaju, a da će Uprava za saobraćaj i Ministarstvo kapitalnih investicija pružiti neophodnu pomoć“ . E pa gospodine Ibrahimoviću da vas obavestimo da Vam verujemo što ste napisali i zato ćemo vam pomoći da pružite" neophodnu pomoć "kako vi kažete. Daćemo vam danas predlog sa ovog skupa, ali i zahtev sa istog, da u najkraćem mogućem roku proglasite ovaj put od javnog interesa i raspišete tender…otprilike do kraja meseca sve to može da se odradi. Dakle, prvog septembra očekujemo da bude raspisan tender - kazao je Sabrija Vulić.

On je naveo i drugi predlog- dok opština Ulcinj ne uplati sredstva za eksproprijaciju podelite rekonstrukciju puta u dve faze od Svetog Ivana do Kameničkog mosta, tu je sve spremno, a onda krenite na Krute.

- Dakle, samo malo dobre volje i ništa više. I još da pomognemo , da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo cesta kojom turisti u masovnom broju izlaze iz naše zemlje, ili ulaze u nju. Da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo jedini alternativni put magistrali Bar – Ulcinj, pa ako se što ne daj Bože dolje desi eto hiljade auta, kamiona, autobusa i šlepera kroz Mrkojeviće, a i ovako ih dosta imamo - kazao je Vulić i predložio prisutnim da aplauzom iskažu zahvalnost poslanicima Demokratskog fronta, Dejanu Đuroviću i Maji Vukićević koji su predložli odluku da u budžet Crne Gore uđu sredstva za rekonstrukciju puta.

Foto: A. Pelinković

Vulić je podsetio da je opština Bar uplatila oko 650.000 era za eksproprijaciju, pre osam meseci.

- Mi Mrkojevići smo naučili da budemo prevareni kada je ovaj put u pitanju, jer imamo iskustva sa takvim činjenjem. Više nećemo to da dozvolimo….hoćemo put , jer put nije politika , put je život za sve nas, istakao je Vulić.

Treći protest do sada je bio najmasovniji, a u odnosu na prethodne i radikalniji, trajao je 60 minuta.

Na glavnoj magistrali stvorila se kolona od Velikog Pijeska do Bara što znači preko šest kilometara. Takođe, kilometarske kolone su bile prema Sukobinu, graničnom prelazu sa Albanijom.

Sledeći skup je dogovoren u Ulcinju – na kružnom toku za skretanje ka Baru i Vladimiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!