NOVI SKANDAL U CRNOJ GORI: Za agenta ANB-a predložili lice optuženo za pokušaj ubistva? Dritan ima objašnjenje

Borba.me

22. 07. 2022. u 14:31

Vlada je predložila Artana Kurtija za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbednost .

НОВИ СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: За агента АНБ-а предложили лице оптужено за покушај убиства? Дритан има објашњење

Foto R. Koprivica

Potpredsednik Vlade Raško Konjević je kazao da će izdvojiti mišljenje, jer u biografiji nisu navedene informacije koje imaju stepen negativnosti, koje bi mogle da ga diskvalifikuju kao kandidata. Kasnije je pojasnio da je reč o ubistvu u pokušaju.

- Mi smo na sednicama vlade pravili „diskvalifikacije” za stvari koje su bile u postupku bez pravosnažnosti. Ukoliko su moje informacije tačne, bojim se da imamo stvari koje nakon osuđujućih pravosnažnih presuda za krivična dela koja imaju stepen težine. Čini mi se da to ne treba da budu kvalifikacije za jedno ovakvo mesto. Ukoliko grešim, unapred se izvinjavam - rekao je Konjević na sednici Vlade.

On je sugerisao da ako je to tačno, da se još jednom razmisli o imenovanju, a ako nije tačno, izvinjava se kandidatu i kolegama iz Vlade, jer mu namera nije bila negativna.

Dritan: Treba nam takav čovek

Premijer Dritan Abazović je rekao da nije pisao CV ni tom, ni drugim kandidatima, ali da zna da im treba čovek koji može da odradi složene zadatke u ANB. Ovakav tip čoveka im, kako je kazao, treba kao kontrolor u ANB.

- Tamo imamo i ranija imenovanja koja nisu po mom, ni vašem ukusu, možda ni ukusu građana. Zbog toga treba da idemo dalje - rekao je Abazović.

Premijer je istakao je da u kaznenoj evidenciji nema ništa vezano za Kurtija.

- I to je jedino relevantno. Ministarstvo pravde, koje izdaje kaznenu evidenciju, može to da proveri i da nas obaveste na narednoj sednici vlade da li je tačna moja informacija - rekao je Abazović.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je sakriven bitan podatak za ovaj posao.

- Pitanje je prirode posla. Da je upravni odbor, možda bismo rekli da to ne utiče za prirodu posla. Ovde je direktna veza. ANB služi za bezbednost građana, sistema i mira. Prati organizovani kriminal, prati plaćene ubice, prati pokušaje ubistva i atentata - rekao je Krivokapić.

Adžić: Ne postoji zakonska smetnja

Ministar unutrašnjih psolova Filip Adžić je rekao da ne postoji zakonska smetnja da Kruti bude imenovan, jer ne postoji u kaznenoj evidenciji.

- Što je najbitnije – čovek je pre ovoga radio u sudu. Ako je bio dostojan da radi u sudu, ne vidim problem da zbog nečega što se desilo u prošlosti, posle suda radi u Agenciji.

Krivokapić, koji je takođe izdvojio mišljenje tokom glasanja, pitao je ko je bio predsednik tog suda.

Prvi Albanac na toj funkciji

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je rekao da ga raduje to što je kandidat prvi Albanac na toj funkciji, navodeći da zna o kome se radi i da ima bogatu biografiju.

- Ne delim ljude na Crnogorce, Albance i Srbe, ali je dostignuće da je jedan Albanac prvi put na toj funkciji - rekao je Đeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)