PROVERA UGOVORA UVREDA I VLADE I SPC: Dogovor Đukanovića i Abazovića o sporazumu sa Srpskom crkvom dovodi u pitanje njegovo zaključenje

V. KADIĆ

21. 07. 2022. u 09:23

USTAVNOST i zakonitost Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore proverena je više puta do usvajanja ovog akta, pa poslednji dogovor o ovom pitanju premijera Dritana Abazovića i predsednika Mila Đukanovića rađa sumnju da je na pomolu odugovlačenje konačnog zaključenja ovog sporazuma.

ПРОВЕРА УГОВОРА УВРЕДА И ВЛАДЕ И СПЦ: Договор Ђукановића и Абазовића о споразуму са Српском црквом доводи у питање његово закључење

Foto D. Milovanović

Šef države i premijer načelno su dogovorili formiranje stručnog tima, sastavljenog od kredibilnih pravnika, profesora Pravnog fakulteta i specijalizovanih nevladinih organizacija sa zadatkom da do kraja jula "otklone" pravne dileme oko ovog akta. Navodno, to bi trebalo da suspenduje i ranije najave DPS i SDP o pokretanju inicijative za skraćenje mandata parlamentu.

Ovaj dogovor dodatno je zabrinuo pravoslavne vernike, koji godinama iščekuju uređenje statusa SPC u Crnoj Gori. Mnogi strahuju da je po sredi Abazovićev manevar da finale uređenja ovog pitanja odloži i ojača poziciju svog kabineta, suočenog sa realnim rušenjem ukoliko bi dosledno sproveo svoju odluku o neodložnom potpisivanju Temeljnog ugovora. Po sredi je, ipak, ustupak partijama DPS i SDP, od čije podrške Vlada zavisi, budući da samo ove stranke, uz pojedine antisrpske organizacije i pojedince, insistiraju da je tekst ugovora koji je Vlada usvojila suprotan crnogorskom ustavu i zakonu.

Povodom najnovijeg zaokreta, na adresu premijera Abazovića stižu upozorenja sa oba politička pola. Socijaldemokratska partija, koja ima dva predstavnika u Vladi (Ranka Krivokapića i Raška Konjevića) bez rukavica poručuje da ukoliko do kraja jula Temeljni ugovor ne bude izmenjen, sledi pad vlade i novi izbori.

Njihove ključne zamerke na sadržaj teksta ugovora odnose se na odredbe u kojima država Crna Gora priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta SPC od 1219. godine. SDP ne prihvata ni to da država Crna Gora jemči Crkvi nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima u njenom vlasništvu, u skladu sa pravnim poretkom države.

- Nema guranja pod tepih Temeljnog ugovora - upozorava Abazovića i šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović.

- Da bi se održao minimalni nivo poverenja, moraju se ispunjavati obećanjanja. 

Foto Predsedništvo CG

Knežević: Milo ucenjen zbog skaja?

MILAN Knežević, jedan od lidera DF, upitao je premijera Dritana Abazovića da li je tačno da je, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte, Milu Đukanoviću zapretio hapšenjem i da ga je doveo u vezu sa Skaj aplikacijom, preko koje su išli razgovori u kojima je pominjan.

- Ne pada mi na pamet da bilo koga ucenjujem, niti da bilo koga branim, pogotovo, ako je prekršio zakon - odgovorio je Abazović.

Knežević mu je rekao i da ako nije u stanju da potpiše Temeljni ugovor sa SPC da podnese ostavku, kao i da provera ovog dokumenta ne dolazi u obzir.

DRAGINjA: UHAPSITE SVEŠTENIKE!

POSLANICA SDP Draginja Vuksanović ponovo je u antisrpskom naboju u Skupštini Crne Gore brutalno napala SPC. Ona je poručila "da bi svi popovi trebalo da budu uhapšeni jer rade protiv interesa Crne Gore":

- Mnogo ih je zrelo za hapšenje. Da ima države svi bi bili pohapšeni. SPC je u Crnoj Gori jedna paramilitarna organizacija. Da ima države ne bi nas gazili ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)