VELIKA OBNOVA U LIMSKOJ DOLINI: Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Trepči kod Andrijevice

M.Sekulović

18. 07. 2022. u 15:46

VAŽNO je sačuvati pamćenje, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u besedi nakon litirgije u crkvi Svetog Jevstatija Crpskog u Trepči kod Andrijevice, podsetivši na narodno predanje o crkvi koja je nekada postojala u tom i čiji temelji za sada nisu pronađeni.

ВЕЛИКА ОБНОВА У ЛИМСКОЈ ДОЛИНИ: Митрополит црногорско-приморски Jоаникије у Трепчи код Андријевице

Foto: Nikola Joksimović

 - Upravo iz toga sećanja, nastao je novi hram na Trepči, koji je ukrasio ionako lepu Limsku dolinu - kazao je mitropolit Joanikije ističući da je je dan Svetog Sergija, ruskog, sveslovenskog i svepravoslavnog svetitelja, koji se proslavlja u najlepše doba godine, izabran za ovaj letnji sabor.

Sve što se događalo u Limskoj dolini u prethodnih dvadeset godina, bilo je u znaku velike duhovne obnove, u znaku svetosavlja. Seme koje je posejao Sveti Sava niče i cveta, kazao je mitropolit Joanikije koji je obnove hramova i manastira protumačio kao naročitu milost i naročito staranje Božije o vernom narodu.

Foto: Nikola Joksimović

 - Nije to naša zasluga. To je zasluga naših predaka koji su za veru živeli, za veru se borili, i za svoju pravoslavnu veru i glave polagali. To je veliki oblak svedoka koje nikako ne možemo da prebrojimo - besedio je mitropolit Joanikije, podsećajući samo na one koji su postradali u dvadesetom veku, za koji su se mnogi ljudi nadali da će da bude vek sreće i blagostanja i duhovnog napredovanja.

Nažalost, prolilo se najviše krvi u dva svetska rata, ali ono što je najstrašnije u našem narodu, dogodilo se bratsko krvoproliće. Izginuli su zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joankijem mnogi sveštenici, od bratske ruke pobijeni. To je najstrašniji zločin. I još naš narod nije shvatio šta nam se dogodilo. Još bi neki da na tom zločinu prave budućnost i da na tom zločinu temelje svoju vlast i svoju ideologiju. To je vreme svakako prošlo, ali trebaće još nekima da shvate da je to vreme prošlo , besedio je mitropolit crnogorsko-primorski, koji se osvrnuo i na raspravu u crnogorskom društvu oko uvođenja veronauke u škole, upitavši se kome može da smeta ako se deca odgajaju u pobožnosti, čestitosti, dobroti i ako se oplemenjuju pravoslavnom, jevanđeljskom, hrišćanskom kulturom.

 - Od toga smo videli samo dobro u našoj prošlosti. Primer za to su nam velike ličnosti koje su zasijale verom i ostalim vrlinama, zbog čega su zaslužili da ih narod pamti i pominje sa ljubavlju. Među njima je istakao Svetog Jevstatija koji je rodom iz Trepče -  kazao je mitropolit Joanikije, koji je svečanu litirgiju služio sa episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem.

BONUS VIDEO:

NA ČELU KOLONE VERNIKA MITROPOLIT JOANIKIJE: Tradicionalna Markovdanska litija u Podgorici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!