OGRANIČEN PROFIT UMANJIĆE SVE CENE: Trgovačka marža na osnovne životne namirnice sada može biti najviše sedam i pet odsto

I. D. STOJADINOVIĆ

25. 06. 2022. u 09:23

VLADA je na poslednjoj sednici utvrdila Predlog zakona kojim se trgovačke marže na određene proizvode ogranivačaju na sedam odsto za veleprodaje, odnosno pet odsto za maloprodaje, a sve kako bi se, tvrde, ograničio rast cena osnovnih životnih namirnica i time zaštitio standard građana.

ОГРАНИЧЕН ПРОФИТ УМАЊИЋЕ СВЕ ЦЕНЕ: Трговачка маржа на основне животне намирнице сада може бити највише седам и пет одсто

Goran Đurović, Foto printskrin

Ipak, ovakva mera, ocenjuju u Centru za zaštitu potrošača, stigla je kasno, a upitan je i efekat koji će doneti.

Kako je na sednici Vlade objasnio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ograničavanje marži ima za cilj ublažavanje rasta cena namirnica i energenata, a očekuje i da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve da se ograniče i cene drva za ogrev i peleta.

- Trenutno imamo najnižu cenu goriva u regionu, a radićemo na umanjenju akciza u narednom periodu kako bismo još umanjili cene. Doneli smo odluku da ograničimo marže na brašno, šećer, ulje i so. Naći ćemo neki optimum da umanjimo cene, ali da trgovci te proizvode imaju u rafovima. Svi proizvodi su trenutno dostupni i sa tim nemamo problema, ali hoćemo da stabilizujemo ambijent - objasnio je ministar i istakao da će se dešavanja na tržištu i dalje pratiti.

Naveo je i da su podršku dobili i od predstavnika privrede s kojima su se konsultovali, te naišli na razumevanje.

Foto I.D.S.

Ipak, u centru za zaštitu potrošača tvrde da se sa ovakvim merama zakasnilo. Trebalo je, smatraju, intervenisati mnogo ranije, još kada su se pojavili prvi znaci krize u periodu pandemije korona virusa.

- Kakvi će biti efekti ove mere, tek će se videti. Nadam se da neće biti kao što je sa ukidanjem PDV-a na, recimo, hleb, što je uticalo da se cena te namirnice smanji za pet centi, što nije uticalo značajno na standard građana. Više je mera radi mere, da bi bilo da se nešto preduzelo, a stvarnog efekta na život građana nema - saopštio je Željko Tomović iz CEZAP-a.

Iako je PDV na određene artikle nedavno privremeno ukinut, tržišna inspekcija još nije kontrolisala da li su trgovci umanjili cene tih proizvoda, jer nisu imali nadležnost. Kako su pojasnili iz Uprave prihoda i carina, poreska inspekcija je nadležna za kontrole obračuna i naplate PDV-a, ali ne i umanjenja cena. Kako je ranije najavljivano iz Ministarstva ekonomskog razvoja, tržišna inspekcija će smanjenje cena moći da kontroliše tek sada, kada se zakon o ograničavanju cena bude primenjivao.

Ne daju kupovinu na veliko

TRGOVAČKI lanci su počeli da ograničavaju količinu ulja, brašna i šećera koju potrošač može kupiti. Ipak, tvrde da tih namirnica ima, ali da manji trgovci zloupotrebljavaju, te kupuju veće količine i preprodaju u svojim radnjama po većim cenama. U marketima sada postoje ograničenja, negde je moguće uzeti svega dva litra ulja, negde pet. Kada je reč o brašnu i šećeru, u većim trgovinama dozvoljeno je kupiti i do 10 kilograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a