PEKARI MESE U TIŠINI: Poslanici raspravljali o ukidanju PDV-a na hleb i akciza na plastičnu ambalažu

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 06. 2022. u 09:23

NAKON što je Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao zeleno svetlo za zakon kojim se PDV na hleb ukida, predlog se juče našao pred poslanicima.

ПЕКАРИ МЕСЕ У ТИШИНИ: Посланици расправљали о укидању ПДВ-а на хлеб и акциза на пластичну амбалажу

Simonida Kordić u skupštini, Foto printskrin

Iako su izmene predložene sa ciljem umanjenja cene hleba, iz pekara još ne žele da se izjasne da li bi i koliko ukidanje poreza umanjilo cenu te osnovne životne namirnice.

Podršku izmenama najavili su svi poslanici, uz napomenu da je jasno da one neće biti spasonosne u aktuelnoj krizi.

Predlogom izmena Zakona o PDV-u planirano je da se dovede do pojeftinjenja hleba, a da se u isto vreme ne oteža poslovanje pekarskoj industriji. Osim ove, pred parlamentarcima je i izmena Zakona o akcizama kojim je predviđeno da se domaći proizvođači oslobode akciza na plastičnu ambalažu, kojim bi trebalo da se zaštiti njihova konkuretnost.

Kako je istakao u ime predlagača poslanik SD-a Damir Šehović, pekarska industrija je već dovoljno pogođena rastom cena energenata, brašna i drugih sirovina, te je važno što izmene zakona neće pasti na teret proizvođača.

Prema ranijim najavama, ukoliko bi se izmene usvojile, hleb bi mogao da pojeftini za oko pet centi. Da li će i koliko ukidanje poreza uticati na cenu hleba, iz pekara nismo uspeli da dobijemo informaciju. Kako nam je nezvanično rečeno u jednoj podgoričkoj pekari, poslovanje, usled poskupljenja goriva i drugih sirovina u prethodnom periodu, značajno je otežano. Upitno je, navode, koliko će održivo biti pojeftiniti proizvode, posebno ukoliko se trend rasta cena nastavi.

Foto V. Ćirić

Iako su podšku najavili iz svih partija, nemaju očekivanja da će izmene zakona doneti značajan boljitak građanima. Prema rečima poslanice Simonide Kordić (DF), donošenje nekoliko zakona ne može dovoljno pomoći da se saniraju posledice krize koja, ističe, traje najmanje tri godine.

- Hleb će, kada se ukine taj porez, pojeftiniti možda nekih sedam odsto, ali je on u proteklih nekoliko meseci poskupeo 30 odsto. Proizvođači će biti možda u nešto povoljnijem položaju nego što su bili u prethodnom periodu, ali pitanje siromaštva i ukupnog ekonomskog kolapsa ostaće i dalje, a donošenje nekoliko zakona to ne može rešiti - navela je Koridićeva.

Da će se nultim PDV-om na promet hleba ublažiti posledice nestabilnosti i nepredvidivosti na tržištu, veruju u Vladi. Kako navode, ova zakonska izmena uticaće na jačanje kupovne moći građana, a neće ugroziti stabilnost javnih finansija.

Još dva predloga za Vladu

OSIM predloga da se ukine PDV na hleb, skupštinski odbor na istoj sednici podržao je još dva zaključka. Da Vlada u najkraćem roku pripremi odgovarajući akt kojim će se ograničiti cene proizvoda od posebnog životnog značaja za život i zdravlje ljudi i pripremi program subvencija za privrednike koji će pomenutim merama biti pogođeni, a kako bi se sačuvala njihova konkurentnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)