NIŽI PDV NIJE SPUSTIO CENE: Trgovački lanci još se ne izjašnjavaju o pojeftinjenju brašna, ulja i soli

I. D. S.

10. 05. 2022. u 08:38

IAKO je crnogorski parlament prošle sedmice usvojio izmene zakona kojim se na brašno, ulje i so porez na dodatu vrednost privremeno ukida, odnosno smanjuje, gotovo je izvesno da manji porez neće smanjiti troškove građana, odnosno smanjiti rekordne cene tih proizvoda.

НИЖИ ПДВ НИЈЕ СПУСТИО ЦЕНЕ: Трговачки ланци још се не изјашњавају о појефтињењу брашна, уља и соли

Foto I. D. S.

Po tom pitanju nije optimističan ni ekonomski analitičar Predrag Drecun, koji ističe da snižavanje cena zavisi isključivo od volje trgovaca. Građanima ostaje jedino da se nadaju da će džep sačuvati od novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica kroz zakon koji bi trebalo da ograniči cene, a koji će se pred poslanicima naći narednih dana.

Trgovački lanci sa kojima smo juče kontaktirali nisu želeli da kažu da li se u njihovim kompanijama uopšte razmatra korigovanje cena proizvoda koje zakon tretira, dok su iz pekarske industrije nezvanično saopštili da će cena hleba ostati ista, s obzirom na to da su cene po kojima nabavljaju brašno još nestabilne.

Kako je ocenio ekonomski analitičar Predrag Drecun, manji PDV, kao i manje akcize na gorivo, definitivno neće voditi ka lančanom pojeftinjenju.

- Bojim se da je ovo vrlo kratkoročna mera. I ranije, kada bi dolazilo do pada cene goriva, nikad se nisu vraćale na nivo od pre. Tu ima i ekonomske logike trgovaca, građani se naviknu, država nema mehanizme da to kontroliše ili ne želi represijom to da radi, tako da je ovo situacija kad smo nekako na milost i nemilost ostavljeni volji trgovaca - smatra Drecun.

Goran Đurović, Foto gov.me

Kako trgovci nisu u obavezi da snize cene, poslanik SD-a Boris Mugoša ranije je poručio da bi trebalo javno prozvati svakog ko to ne učini, jer se država samo u tom cilju odrekla PDV-a.

Ukoliko se ispostavi da manji porez neće motivisati trgovce da smanje cene, građanima ostaje samo da se nadaju da one makar neće rasti i dalje. To bi trebalo da omogući Zakon o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji je juče dobio podršku Odbora za ekonomiju i koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima.

OGRANIČENjE

ZAKON o privremnim merama, prema rečima ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, stvara zakonski osnov za ograničenje cena osnovnih životnih namirnica u slučaju ozbiljnih inflatornih rizika i poremećaja na tržištu. Koji će se proizvodi naći na listi zavisi od procene Vlade. Mere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cena su: određivanje maksimalne maloprodajne cene, fiksne cene proizvoda i marže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega