MILO S VLJOSOM PROTIV SRBIJE: Predsednik Crne Gore u Prištini najavio podršku akcijama lažne države

D. M. - D. Z.

19. 05. 2022. u 06:07

OD izbijanja ukrajinske krize, crnogorski predsednik Milo Đukanović, bošnjački političari u Sarajevu i lideri kosovskih Albanaca sklopili su svojevrstan pakt protiv Beograda i u svakoj prilici koriste dobro razrađen antisrpski obrazac, koji za cilj ima da našoj zemlji zalepi etiketu produžene ruske ruke u regionu.

МИЛО С ВЉОСОМ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Председник Црне Горе у Приштини најавио подршку акцијама лажне државе

Foto: predsjednik.me

Tako je Đukanović juče došao u Prištinu da lično predsednici lažne kosovske države Vljosi Osmani prenese da "Crna Gora podržava njihovo članstvo u Savetu Evrope" i da se on žestoko protivi inicijativi "Otvoreni Balkan", o kojoj već duže govori kao o "srpskoj podmetačini". Tačnije, optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ovim projektom pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, a da je "u stvari reč o čoveku koji ruši suverenost susednih država i stabilnost Balkana".

Paradoksalno, on podržava Berlinski proces, koji praktično ima isti cilj kao i inicijativa predsednika Vučića - da poveže region, unapredi saradnju i ekonomije, standard građana.

Na Đukanovićeve napade na "Otvoreni Balkan" nadovezala se i Osmanijeva, koja je ocenila da bi priključenje ovoj inicijativi značilo još veći uticaj Rusije, kao i da "zajedno treba da se suprotstave ruskoj agresiji i njihovim satelitima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana".

PRIZNANJE ZA "POMOĆ U RATU"

TOKOM dvodnevne posete Prištini, Đukanoviću će biti uručeno "Međunarodno priznanje za ljudska prava", koje mu je dodelio prištinski Koledž AAB, zbog, kako je saopšteno, "pomoći građanima tokom rata na Kosovu 1999".

Međutim, Đukanovićevoj poseti Prištini suprotstavile su se Crnogorska liberalna stranka Kosova i Udruženje kosovskih Crnogoraca "Matica", navodeći da je upravo on saučesnik u etničkom čišćenju 30.000 sunarodnika sa Kosova i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže za "Novosti" da je već neprijatno gledati kako Đukanović na sve načine pokušava da se dodvori političkim centrima moći na Zapadu:

- Jasno mu je da ga je Zapad "pustio niz vodu" i da proces njegovog razvlašćivanja uveliko traje, pa uporno igra na kartu ruske opasnosti u regionu. Đukanović u Srbiji vidi svog ključnog protivnika, zato želi da stvori sliku kako smo mi eksponent ruske politike.

Graovac kaže da su se u Podgorici, Prištini i Sarajevu ujedinili protiv Srbije i "Otvorenog Balkana" svako iz svojih razloga: Đukanović koristi srpski faktor za plašenje Zapada i kako bi se održao na vlasti, Bakir Izetbegović hoće da oslabi Srpsku i unitarizuje BiH, a Aljbin Kurti ne želi brisanje granica već jasno utvrđivanje granica "velike Albanije".

I lider Demokratskog fronta Nebojša Medojević ukazuje zašto se Đukanović protivi "Otvorenom Balkanu":

- Ovu inicijativu odbijaju DPS i njegovi sateliti koji su odavno u regionalnoj koaliciji protiv Srbije, Srpske pravoslavne crkve i čija je uloga da destabilizuju Srbiju i osnaže pritisak na njenu vojnu i političku neutralnost u odnosu na rat u Ukrajini.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)