MILIONSKI IZNOSI OD CIGRETA BEZ AKCIZA U BUDŽETU CRNE GORE: Šverc cigareta preko Luke Bar “klinički mrtav”

M. S./ B. D.

14. 05. 2022. u 16:51

NAKON što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama u budžetu Crne Gore biće više destina miliona od duvanskih proizvoda bez akciza.

МИЛИОНСКИ ИЗНОСИ ОД ЦИГРЕТА БЕЗ АКЦИЗА У БУЏЕТУ ЦРНЕ ГОРЕ: Шверц цигарета преко Луке Бар “клинички мртав”

Foto: B. Dabić

Od danas u državnom vlasništvu preko 100 000 paketa cigareta. U Slobodnoj zoni premijer Dritan Abazović kazao je da šverc cigareta od danas "klinički mrtav". Danas su Slobodnu zonu obišli Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar MUP-a Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević. Vlada nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni. Abazović je iskazao spremnost na polju borbe protiv organizovanog kriminala ističući da se "nelegalno zaplenjuje i stavi u funkciju građana"

- Dosta je bilo suprotnog procesa, gde su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na bezbednim lokacijama, to će trajati nekoliko dana, istakao je Abazović dodajući da će paralelno sa tim Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina preduzimati sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira, da bi se videlo kako će se postupati sa tom robom.

Šverc cigareta je, tvrdi Abazović, preko Luke Bar i u Crnoj Gori klinički mrtav.

- Da li će on u nekim drugim formama, manjim, preko nekih drugih graničnih prelaza i na nekim drugim formama postojati, verovatno kao i u drugim državam, ali ono što je karakterisalo Crnu Goru, što je evidentirano u mnogim međunarodnim izveštajima, on je od danas klinički mrtav. Srećan sam što smo jednu fazu završili, rekao je Abazović. Druga faza koja se, kako je rekao, odnosi na šverc u prethodnom periodu, Abazović kaže to nije njihov dio posla.

-Ali, za istragu ohrabrujemo nadležne institucije, pre svega Specijalno državno tužilaštvo da u skalu sa svojim mogućnostima otkrivaju ono što se ranije dešavalo. Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman i svi će se potruditi da do toga dođe.Lepa vest za sve koji žele pravdu i ružna vest za sve one koji su koristili Luku Bar i njene resurse da bi se bogatili na nezakoniti način, rekao je Abazović, navodeći da su brojne marke cigareta u pitanju.

Najavio je popis kompletne robe sa svim markama, te da se, ako se ispostave zakonski uslovi, cigarete prodaju na inostranom tržištu.

- Firme koje su vlasnici su poznate, ne možemo nikoga optužiti unapred jer su ljudi koristili zakonske mogućnosti korišćenja Slobodne zone. To što je neko zloupotrebio nemar države ili svesno odnos države prema tome, to je druga priča“, rekao je Abazović. 

PRODATI CIGARETE, POMOĆI ZDRAVSTVO, ŠKLSTVO..

Premijer je u ime vlade uputio apel poslanicima da ih podrže u nameri da se cigarete prodaju, kako bi zemlja i državni budžet imali konačno koriste, te da se poboljša stanje u zdravstvu, školstvu i ostalim segmentima socijalne zaštite.

-Radi se o velikom iznosi, desetine miliona eura što bi bila značajna podrška državi. Verujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rešenja, ako se to nađe pred njima, rekao je Abazović.

DAMJANOVIĆ: CIGARETE PRODATI NA INO TRŽIŠTE

Ministar finansija Aleksandar Damjanović zahvalio se međunarodnim partnerima bez kojih, kako je rekao, celokupna akcija ne bi bila moguća. Namera je da se nakon popisa robe nađe zakonski model da izveze iz Crne Gore na strano tržište, vrlo transparentno, dodavši da .ta roba ne može biti plasirana na crnogorsko tržište.

Damjaović ocenjuje „vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište unutar Crne Gore“.

-Mislim da ćemo tako prihodovati ozbiljna sredstva u budžet, koja bi trebalo da budu namenski upotrebljena, u službu zdravstva, prosvete i svega što je suprotno od onoga čemu ovđe svedočimo, rekao je Damjanović.

Abazović: Stajemo na kraj švercu cigareta

Država Crna Gora zaplenila više desetina miliona evra vredne cigarete bez akciza - stajemo na kraj švercu cigareta.

Ovo je na svom Telegram kanalu napisao predsednik Vladr Crne Gore, nakon što je država u subotu u Luci Bar zaplenila cigarete uskladištene u njenim magacinima.

Nakon sprovođenja svih propisa, uz veliku podršku direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, oko 150.000 paketa cigareta postalo je vlasništvo države. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije, napisao je Abazović.

Zaplenjene cigarete, prema evidentiranom carinskom dugu, vredne su oko 122 miliona evra, a prema procenama, na crnom tržištu vrede više od 60 miliona evra.

Država Crna Gora zaplenila više desetina miliona evra vredne cigarete bez akciza - stajemo na kraj švercu cigareta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)