LIMITOM ŠTITE KUPCE: Skupština Crne Gore o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica

I. D. S.

11. 05. 2022. u 07:39

POSLANICI su raspravljali o Predlogu zakona kojim bi u slučajevima poremećaja tržišta zaštitili građane od poskupljenja kroz ograničavanje maksimalnih cena i trgovačkih marži na osnovne životne namirnice.

ЛИМИТОМ ШТИТЕ КУПЦЕ: Скупштина Црне Горе о ограничењу цена основних животних намирница

Foto Printskrin

Koji proizvodi će se naći na listi i na koji način će se cene ograničiti, Vlada će naknadno utvrditi. Upravo neodređnost, koji proizvodi će se tretirati i u kojim situacijama, sporna je za većinu poslanika, kao i to što održivost ovakve mere nije detaljno analizirana. Većina je poručila da će, ipak, podržati zakon.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je rekao da će Vlada, naknadno, podzakonskim aktima utvrditi mere ograničavanja cena kao i listu proizvoda na koje se mere odnose, kao i da lista namerno nije utvrđena, kako bi se ostavio prostor, odnosno cene ograničavale za proizvode za koje bude potrebno.

- Podrazumeva se da će se na listi naći osnovne životne namirnice - istakao je Đurović.

(NE)PRIMENJIV I (NE)održiv

POSLANIK DF Dejan Đurović je kazao da ovaj zakon nije ni primenjiv ni održiv, te da njime nije precizirano u kojim situacijama će se on primenjivati, koje su to mere i ne daje se lista proizvoda na koje bi se mere odnosile. Tvrdi da je za njegovu primenu potrebna analiza koja bi sadržala sve pozitivne i negativne efekte primene zakona. Da od tog zakona ne bi trebalo imati preterana očekivanja, poručila je i poslanica kluba "Crno na bijelo" Božena Jelušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAMO DVA KNJIŽEVNIKA ODBILA SU NOBELOVU NAGRADU: Rus zbog straha od vlasti, Francuz nije želeo da bude institucionalizovan