OTROVI TEKU IZ "ŠUPLJE STENE": Mednički potok i reku Ćehotinu truju otpadne vode rudnika olova i cinka u Pljevljima

M. DROBNjAK

09. 05. 2022. u 05:50

CENTAR za eko-tosikološka ispitivanja (CETI) uzorkovao je vodu Medničkog potoka u podnožju Rudnika olova i cinka "Gradir Montenegro" (Šuplja stena) nakon akcidenta od pre dva dana.

ОТРОВИ ТЕКУ ИЗ ШУПЉЕ СТЕНЕ: Меднички поток и реку Ћехотину трују отпадне воде рудника олова и цинка у Пљевљима

Opasne materije u reci, Foto SRK "Lipljan"

Ribolovci sumnjaju da će rezultati zbog uzorkovanja dan nakon događaja potvrditi ono što su oni utvrdili lakmus papirom - da je zbog prevelike baznosti voda bila opasna po živi svet.

Ribolovci su apelovali da CETI ima stalno zaposlenog službenika u Pljevljima.

- Pre dva dana, iz cevi Rudnika olova i cinka "Šuplja stena" izlazila je otpadna voda koja je na osnovu analize ribočuvarske službe obavljene preko lakmus papira pokazala da je čista baza, jaka baza - kazao je predsednik Vaso Knežević, Sportsko ribolovnog kluba "Lipljan".

Mednički potok od podnožja Rudnika olova i cinka do Ćehotine nekoliko puta menja boju korita, za šta je, sumnjaju ribolovci, odgovorna rudarska kompanija.

- Informisan sam od vodoprivrednog inspektora da će pokrenuti krivičnu prijavu i na osnovu skupljenih izjava i onoga što je MUP odradio na terenu i na osnovu svih izjava prisutnih i odgovornih u firmi "Gradir Montenegro", tako da će u narednom periodu tužilaštvo da preuzme ovaj slučaj - kazao je Knežević.

Foto SRK "Lipljan"

Iz SRK "Lipljan" objasnili su da ovaj potok izvire ispod planine Ljubišnje i da mu treba par kilometara do Ćehotine.

- Potok je zdrav, čist i pun života, dok ne priđe rudniku "Šuplja stena". Onda počinju problemi: podzemne jame rudnika dreniraju se u potok i, kako je tada CETI i PMF zaključio, ta drenaža ima jako kiselu reakciju, što čini da potok bude apsolutno beživotan. Povremeno, u potok dolazi i ekstremno jaka baza koja dotuče ono što nije uspela kiselina. Reka Ćehotina iznad i ispod ovog potoka nije ista - kazali su iz SRK "Lipljan".

PROCEDURA PRAVI PROBLEM

PROBLEM je, kažu iz "Lipljana", što uzorkovanje, da bi bilo validno, mora da obavi jedina referentna laboratorija u Crnoj Gori - CETI.

- Naravno, kad ih građani pozovu, prvo je pitanje: ko će to da plati? I jedina besplatna analiza je kad im to naloži tužilaštvo, što traži najmanje pola dana vremena. Za to vreme voda prestane da teče i CETI kad uzorkuje, ne konstatuje pravo stanje stvari - zaključuju iz SRK "Lipljan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok