MILO TESTIRA VOLJU BIRAČA SVAKE NEDELJE: Parcijalno raspisivanje izbora nezabeležen skandal koji ide naruku DPS i opoziciji

V.K.

09. 04. 2022. u 08:38

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je, nakon Tivta i Budve, raspisao lokalne izbore na Žabljaku i u Plužinama, koji će se održati 5. juna. Iako nije imao nikakvih formalnih smetnji, Đukanović je mogao da raspiše izbore za svih 12 opština, uključujući i glavni grad Podgoricu, ali je odustao od takve namere.

МИЛО ТЕСТИРА ВОЉУ БИРАЧА СВАКЕ НЕДЕЉЕ: Парцијално расписивање избора незабележен скандал који иде наруку ДПС и опозицији

Foto V. K.

Za Demokrate je to najava parcijalnog raspisivanja izbora, odnosno namere Đukanovića da u mesec dana bude svake nedelje po jedan izborni proces!

- Ovo je nezabeležen presedan i skandal ne samo u crnogorskoj već i u svetskoj političkoj praksi, koji govori o izostanku svake vrste odgovornosti prema građanima, državi i sistemu u celini - naveo je poslanik Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović.

- Spremni smo da pobeđujemo i u ovakvim okolnostima, ali ovakvo političko maltretiranje građana i partija, kao i kompromitovanje države nismo mogli ni da zamislimo da se može desiti.

Predsednik Crne Gore, kako kaže Bogdanović, nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u SO Tivat i Budva.

- Naime, Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano je da se upravo tim zakonom uređuje način i postupak izbora odbornika - dodaje Bogdanović.

- Predsednik Crne Gore je čak i ovakvom odlukom o raspisivanju izbora prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, jer pored Plužina i Žabljaka, u kojima je mandat odbornicima započeo 25. juna 2018. godine, pa je poslednji rok za održavanje izbora 5. jun, propustio da raspiše izbore za SO Bar, imajući u vidu da je odbornicima SO Bar mandat započeo 26. juna 2018, pa je i u Baru saglasno izbornom zakonu poslednji termin za održavanje izbora 5. jun. U preostalim lokalnim samoupravama u kojima su izbori održani 27. maja 2018. godine, poslednji rok za održavanje izbora je 12. jun, odnosno 19. jun.

Boris Bogdanović govori o učestalim terminima za glasanje, Foto Skupština CG

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da se oni još od 2018.godine zalažu da se u sklopu sveobuhvatne izborne reforme svi lokalni izbori održavaju u jednom danu. Poslanički klub SNP-a je u decembru prošle godine predao u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je traženo da se izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj i Berane održe istovremeno sa redovnim izborima u Podgorici, Golubovcima, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku.

NEGDE DUŽI, NEGDE KRAĆI SPISAK

GLASAČKO pravo u Plužinama 6. aprila imalo je 2.537 građana, a na Žabljaku 3.006, saopštio je MUP. U odnosu na parlamentarne izbore, održane 30. avgusta 2020, broj birača u Plužinama smanjio se za 79, a na Žabljaku za 76. Broj birača u opštini Budva za vanredne lokalne izbore 2. aprila ove godine je 18.589, dok ih je na poslednjim parlamentarnim izborima bilo 18.080. U susednoj tivatskoj opštini broj birača 12. marta ove godine bio je 11.937, dok ih je na izborima 30. avgusta 2020. bilo 11.808.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna