DEPONIJA JE NEOPHODNA A REŠENJE JE NA DUGOM ŠTAPU: Herceg Novi ne odustaje od gradnje sanitarne deponije

V. V.

25. 03. 2022. u 16:17

VIŠEDECENIJSKI problem odlaganja otpada u Herceg Novom mogao bi biti rešen izgradnjom sanitarne deponije Duboki Do ali je to moguće tek nakon što se zadovolji čitav niz preduslova.

ДЕПОНИЈА ЈЕ НЕОПХОДНА А РЕШЕЊЕ ЈЕ НА ДУГОМ ШТАПУ: Херцег Нови не одустаје од градње санитарне депоније

foto: V. V.

Prvo saglasnost treba da dobije Elaborat procene uticaja na životnu sredinu, što je tek jedan od uslova za obezbeđivanje građevinske dozvole. Izradi elaborata prethodi i Plan upravljanja otpadom koji je istekao pa i to predstavlja problem, ukazuje članica tima za izradu elaborata, Olivera Doklestić.

– Državnim planom upravljanja otpadom definišu se količine otpada, strateške tačke, gde će, na kojim mestima i na koji način će da se vrši upravljanje otpadom. Iz Državnog plana proizilaze smernice za lokalni plan upravljanja otpadom. Mi u ovom trenutku nemamo zvaničnu odluku države da li na lokaciji Duboki do može da se gradi sanitarna deponija. Znači neko mora da donese odluku o tome. 

Doklestić ističe i da je potrebno preispitati granice bafer i Uneskove zone, a dodaje i da bi sredstva za gradnju deponije Duboki do lokalna samouprava mogla samostalno obeybediti jedino ukoliko bi gradnja bila organizovana u etapama. To međutim nije najbolje rešenje smatra sekretar za ekologiju i energetsku efikasnost Milan Isaković.

- Ako bi se sve tri bokeljske opštine ujedinile tada ta svota ne bi bila toliko velika, a i IPA fondovi su  praktično na dohvat ruke, pa bismo tako brzo mogli da uradimo deponiju - kazao je Isaković.

Svaki građanin Herceg Novog u proseku je proizvodio 0,9 kilograma otpada dnevno, prema podacima iz 2012. godine, ali i za to treba napraviti novu procenu.

Doklestić opet sugeriše da bi deponija mogla zadovoljiti samo potrebe Herceg Novog. Prema njenim rečima ovaj projekat zasniva se na nabijanju otpada i vrstama otpada koje će se tamo skladištiti. Zato treba raditi na razdvajanju opasnog, hemijskog, građevinskog otpada. Takođe, potrebno je obaviti reciklažu i izbaciti plastiku, papir i karton iz te buduće deponije - to znači da sadašnje količine otpada trba smanjiti za 25 odsto, uverena je Doklestić.

Duboki Do 23 kilometra od  grada

Lokalitet Duboki Do se nalazi oko 400 metara zapadno od  puta Herceg Novi- Ubli - Crkvice, a od grada je udaljen 23 kilometra. Na nadmorskoj je visini od 1050 metara, približno je kružnog oblika a prečnik pri vrhu je između 300 i 350 metara. Sa istočne strane se sa magistralnog puta prilazi izgrađenim betoniranim putem. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a