PROTESTI DO ISPLATE STAŽA: Bivši radnici Kombinata aluminijuma najavljuju svakodnevna okupljanja

I. D. S.

22. 02. 2022. u 07:39

NEKOLIKO desetina bivših radnika Kombinata aluminijuma okupilo se juče pred zgradom Vlade sa zahtevom da im država uplati ukupno 8,5 miliona evra za beneficirani radni staž.

ПРОТЕСТИ ДО ИСПЛАТЕ СТАЖА: Бивши радници Комбината алуминијума најављују свакодневна окупљања

Radnici KAP-a juče pred Vladom, Foto I.D.S.

Kako su poručili, svakog dana, sve do ispunjenja zahteva, zajedno sa članovima svojih porodica, okupljaće se na istom mestu.

Radnici KAP-a, koji su u januaru ostali bez posla, predali su juče zahtev za odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića od koga traže prijem i rešenje za njihov problem. U obraćanju Krivokapiću, Sindikalna organizacija KAP-a traži pomoć za radnike kojima nije uplaćen beneficirani rani staž od 1. januara 2006. godine do dana prestanka radnog angažovanja.

- U stečajnu masu od 1. 1. 2006. do 8. 7. 2013. stečajni upravnik nam je umesto u drugi isplatni red, prebacio potraživanja u treći, što znači nikad to nećemo moći da naplatimo - navodi se u dokumentu.

Ističu da su im stečajna uprava i Privredni sud kazali da nemaju pravo na beneficirani radni staž iako se radi o radnim mestima koja su otežana po Pravnilniku Crne Gore za mesta koja se računaju sa uvećanim trajanjem.

Nakon što su predali zahtev, radnici KAP-a su rekli da će na svakih sat vremena ulaziti u Vladu kako bi se informisali šta je sa njihovim zahtevom za prijem, ali i da će pred Vladom biti svakog dana, sve do ispunjenja zahteva. Brano Odović, ispred bivših radnika KAP-a, najavio je da će na proteste dolaziti i njihove porodice.

Povezivanje beneficija očekuje oko 360 radnika, od kojih bi oko 150 trebalo da ostvari pravo na penziju na osnovu izmena Zakona o PIO koji je usvojen krajem prošle godine, a kojim je omogućeno da se radnici iz rudarsko-metalskog sektora penzionišu sa 30 godina radnog staža.

OBEĆANjE MINISTRA SPAJIĆA

KAPOVCIMA se tokom jučerašnjeg protesta obratio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i poručio da će, iako nije nadležan za njihov slučaj, komunicirati sa kolegama iz Vlade, da vidi u čemu je problem i šta se može uraditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)