BIĆE NAS AKO TREBA NEKOLIKO DESETINA HILJADA: Protest Novljana za očuvanje bolnice Meljine

V. VUJNOVIĆ

15. 01. 2022. u 22:55

MEŠTANO Herceg Novog mirnim ali brojnim protestom pokazali su da ne daju Bolnicu Meljine kojoj zbog loše finansijske situacije i osipanja kadra prema rečima stečajnog upravnika sledi zatvaranje 31.januara.

БИЋЕ НАС АКО ТРЕБА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ХИЉАДА: Протест Новљана за очување болнице Мељине

Foto: V. V.

- Svi smo stali pod zastavu Herceg Novog, poručio je jedan od organizatora Dado Miletić, a u obraćanju okupljenim građanima naglasio važnost „zlatnog sata" u kome je reagovanje lekara najdragocenije, a uz bolnicu Meljine i najbrže, naročito leti kada se do Risna i Kotora putuje po nekoliko sati.

- Ova bolnica je iznad nas, mi nemamo zlatni sat, on do Kotora leti traje tri sata, a do Bijele i Kamenara će svaki Novljanin koji je teže bolestan da premine. Svaki dan ćemo da gubimo ljude. Ovo nije pitanje ni politike ni bilo čega drugog, nego pitanje biološkog opstanka građana Herceg Novog. Ostavljaju bez zdravstvene zaštite 40 hiljada ljudi i igraju se sa našim i životima naše dece, sestara, roditelja. Taj zlatni sat treba da ostane u Herceg Novom, lekari treba da ostanu tu jer takvu brigu i poštovanje pacijenata nigde nisam doživeo, a bio sam nažalost u dosta bolnica. Posvećeni su svom poslu iako sada ne dobijaju ni plate - rekao je Miletić.

Potom je dodao da je obećao da neće pominjati ni ministre niti Vladu, ali je svejedno morao da pomene Duška Kneževića.

-Otvoreno bih mu poslao poruku da je kupio bolnicu za 21 ili 22 miliona evra. Tebi je to „sića", kao nama pet evra u džepu. Svakog dana nosiš na duši nekog Novljanina koji nije izdržao do Kotora ili Risna. Oprosti se od tog novca i kaži da Novljanima i javnom zdravstvu ostavljaš bolnicu, i kaži da ti više nije potrebna i da ne želiš da nas nosiš na duši - emotivno je poručio Miletić.

Foto: V. V.

Informisao je i da Novljani Vladi ostavljaju rok od sedam dana da nađe rešenje, u suprotnom neće na protestu biti nekoliko hiljada već nekoliko desetina hiljada građana, a ako vi nećete da dođete kod nas, doći ćemo mi kod vas, bila je završna Miletićeva poruka.

Govorio je potom potpredsednik hercegnovske Opštine Mirko Mustur, opravdao izostanak predsednika Stevana Katića a onda istakao da je Bolnica Meljine sa svojom humanom misijom spasavanja života, lečenjem i rehabilitacijom, laboratorijskim i specijalističkim uslugama, naročito uslugama porodilišta koje su građani samodoprinosom izgradili, postala neotuđivi deo grada i života, naše civilizacijske mere i društvenog dostignuća.

-Ne postoji nijedan naš sugrađanin koji ne prepoznaje značaj opstanka bolnice u gradu, bolnice koja je spasila hiljade života, naših građana, gostiju, turista kao i prolaznika koji su kroz naš grad doživeli neku nesreću, bolest ili povredu. Opština Herceg Novi stoji uz svoje građane i uradiće sve da ovu bolnicu sačuva, obnovi kadrove, i učini da ova ustanova bude jedna od najvažnijih karika zdravstvenog sistema grada i neizostavan oslonac turističke privrede. Siguran sam da je i ova Vlada na istom zadatku i da ćemo zajedničkim delovanjem taj cilj i ostvariti -  rekao je Mustur.

On je podsetio da je zakazana vanredna sednica SO i pokrenut niz aktivnosti i administrativnih mera i zahteva upućenih zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti Crne Gore.

U ime zaposlenih, na skupu je govorila dr Ljubinka Didanović Krivokapić i naglasila da osoblje Bolnice radi radi na granici izdržljivosti, ali uprkos tome, samo u protekle dve godine uz sve probleme koje je donela korona i samo na hirurškom odelenju obavljeno je više od 19 hiljada pregleda. Na sunovrat bolnice koji je započeo 2008. godine prodajom kapaciteta Atlas grupi podsetila je predsednica Sindikata bolnice Slavica Drobnjak.

Foto: V. V.

 

- Već 2013. prekršen je kolektivni ugovor prema zaposlenima, a 2015. i kupoporodajni ugovor. Ništa što je predviđeno ugovorom i potpisano, nije tokom tih godina odrađeno niti je uloženo u Bolnicu Meljine. Do danas, osim samopregornog rada, zaposleni se, zajedno sa građanima, bore za ovu bolnicu. Svedoci ste da smo više puta pravili proteste, izlazili sa građanima na trg, ali ovo je najgori period za nas, jer je rečeno da će bolnica biti zatvorena, što izaziva gorak osećaj kod zaposlenih da su sve ove godine predanog rada bile uzaludne, ali i kod građana, jer se postavlja pitanje da li će ovo biti Opština ili palanka?

Drobnjak je komentarisala i skoro uvredljivu ocenu da je Bolnica više muzej nego medicinska ustanova.

- Ne zaboravite u tom muzeju rade zaposleni medicinski radnici, doktori, sestre, rade više nego što mogu, malobrojni su a između njihovih smena postoji malo vremena za odmor kako bi mogli da odgovore svim zahtevima građana Herceg Novog. Neću da kažem da smo savršeni, ali smo neophodni. Sada je sve na resornom ministarstvu, Vladi i premijeru ove Crne Gore - ocenila je Drobnjak i na njihove adrese uputila tri pitanja.

- Kako to izgleda kada dozvolite da se uopšte spomene rečenica zatvaranje bolnice Meljine? Kako dozvolite da se uopšte o tome priča? Kako dozvoljavate da mi moramo opet ovde da stojimo i da se borimo za nešto što je naše, i samo naše – ovoga grada, Herceg Novog?!

Olivera Doklestić „zločincima i zlotvorima" smatra one koji su naumili da zatvore Boplnicu Meljine, jednu od najstarijih u Crnoj Gori, koja je decenijama imala veze sa najjačim medicinskim stručnjacima iz Jugoslavije, naročito sa VMA iz Beograda. Prema njenim rečima uništena privreda Herceg Novog delom je uzrok problema Bolnice Meljine, jer dok je privreda bila jaka, održavala je i život bolnice.

Foto: V. V.

- Oni koji su opljačkali ovaj grad zadnjih 30 godina treba napokon da shvate, bez obzira koje su partije u pitanju, da ovom gradu treba da vraćaju njegovo! Mi smo gradili našu privredu, naši roditelji, dedovi, mi, nije nam je niko davao. Samodoprinosima smo gradili i hotele, i banju Igalo, i ovu bolnicu! U periodu od 1986. do 1992. godine kroz samodoprinos građani su dali 14, 6 miliona evra današnjeg novca. Pitam vas koliko je od tada unešeno u ovu bolnicu? Možda milion, ali gde je ostalih 13 miliona? Od koga je Knežević kupio ovu bolnicu? Ne verujem da je dao ni milion. Gde je naš novac? On ne može biti poništen, mora mu se ući u trag. Pozivam državu, po vertikali od Podgorice do nas, da vraća novac privredi ovog grada koja je popljačkana, gradu koji je procentualno po glavi stanovnika dao najviše novca državi Crnoj Gori, a najmanje mu je vraćeno - kazala je Doklestić.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri