GAZDE PLATE, PA ONDA RADNIKU TRAŽE POVRAĆAJ: Nakon usvajanja Zakona o minimalcu poslodavci pokušavaju da izbegnu isplatu uvećanog iznosa

Z.Z.

12. 01. 2022. u 08:38

ZAPOSLENI koji primaju minimalnu zaradu u februaru bi trebalo da dobiju platu od 450 evra koja je deo Programa "Evropa sad".

ГАЗДЕ ПЛАТЕ, ПА ОНДА РАДНИКУ ТРАЖЕ ПОВРАЋАЈ: Након усвајања Закона о минималцу послодавци покушавају да избегну исплату увећаног износа

Srđa Keković, Foto IDS

Međutim, od 1. januara otkada je taj iznos na snazi čuju se komentari da poslodavci već traže način da izbegnu isplatu minimalca većeg za 200 evra i to što pozivaju zaposlene da potpišu aneks ugovora o radu na četiri sata ili da kad dobiju zaradu preko žiro računa vrate poslodavcu 100 ili 150 evra.

Da ima nešto u priči koju za sada objavljuju samo mediji potvrđuje i podatak iz Uprave za inspekcijske poslove. Naime, toj upravi pristigla je do sada jedna prijava zaposlenog iz Budve u kojoj se navodi da je poslodavac tražio od njega promenu ugovora o radu sa punog na pola radnog vremena.

- Proverićemo da li se radi o lošoj nameri ili je zahtev opravdan. Ukoliko bude elemenata postupiće se po zakonu. Kazne će biti rigorozne, dosledno ćemo u tome postupati - poručili su iz UIP-a.

Zakon im dozvolio ali šefovi ne daju povišicu, Foto Tanjug

U Uniji poslodavaca tvrde da je sve lako proverljivo kroz podatke Uprave prihoda i carina, a njihova statistika pokazuje da je na kraju prošle godine ugovor o radu na skraćeno radno vreme imalo oko četiri odsto zaposlenih.

- Treba da razumemo da postoje poslovi i poslodavci i zaposleni koji proces rada obavljaju na taj način. Moramo da shvatimo da postoje situacije kada je nepuno radno vreme potrebno ili poslodavcu ili zaposlenom i da je to svakakao zakonski - kazao je Filip Lazović, savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca. - U kontekstu moguće zloupotrebe od strane poslodavaca, važno je znati da svaki poslodavac koji izmeni radno vreme svog zaposlenog sa osam na četiri sata, tu promenu mora konstatovati i Uprava prihoda i carina. Čini mi se da se o tom problemu više priča kao o bojazni zaposlenih ili sindikata nego kao nečemu što se dešava. Da li se dešava u određenim situacijama, verovatno da se dešava. Da li je to masovna ili preteće pojava, mislim da u ovom trenutku nije. Mislim da se nepotrebno šalje loša poruka na početku primene programa "Evropa sad".

Dodao je i to da najvećem broju poslodavaca program "Evropa sad" ne povećava dodatno troškove pa je, kaže, krug poslodavaca koji bi u nekim zloupotrebama gledao svoj put značajno manji od onoga što se govori.

- Imamo samo priču o tome, a nemamo konkretne zloupotrebe. U Uniji poslodavaca posmatramo negativno takve pojave i nikada nećete čuti da neki poslodavac treba da se ponaša suprotno nečem pozitivnom. Neće ni ovoga puta, ali radi ukupne atmosfere treba više govoriti o pojavama, a ne potencijalnim pojavama - istakao je Lazović.

SAVET ZA DOSTOJANSTVENI RAD

NA sednici u četvrtak Vlada će formirati Koordinaciono telo za praćenje primene programa "Evropa sad". U Uniji poslodavaca očekuju da će biti deo te grupe, a iz Unije slobodnih sindikata traže da se oformi Savet za dostojanstveni rad kao stalno telo, a ne koordinaciono koje će samo pratiti primenu programa.

- Smatramo da 170.000 zaposlenih zaslužuje takvo telo. Dostojansteveni rad podrazumeva više elemenata, jedan od njih je zarada - poručio je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

SANKCIJE

KAZNE za tu vrstu prekršaja su od 2.000 do 20.000 evra, odnosno za odgovorno lice od 200 do 2.000, a za preduzetnike od 500 do 6.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)