OMIKRON POTVRĐEN U CRNOJ GORI: Novi soj korone otkriven kod petoro ljudi

V. K.

16. 12. 2021. u 18:40

LABORATORIJE Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile su pet slučajeva infekcije Omikron sojem korona virusa.

ОМИКРОН ПОТВРЂЕН У ЦРНОЈ ГОРИ: Нови сој короне откривен код петоро људи

Foto: Despositphotos

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u pitanju su četiri klastera iz različitih opština.


-Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba, navodi se u saopštenju, navodeći da je prva sumnja na obolevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila početkom meseca.


- U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda - navodi se u saopštenju IJZ.

BONUS VIDEO: NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024