NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

M. D.

27. 11. 2021. u 15:43

U SELU Kakmuže kod Pljevalja, u blizini gde je nekad postajao i manastir i crkva biće izgrađen hram Svetih apostola Petra i Pavla, navedeno je na veb sajtu Eparhije mileševske.

НОВА СВЕТИЊА КОД ПЉЕВАЉА: Градиће се храм у селу Какмуже

Eparhija mileševska

U četvrtak je episkopu mileševskom Atanasiju svečano uručen Ugovor o poklonu zemljišta u mestu Kakmuže kod Pljevalja na kom će biti izgrađen hram.  Darodavac zemljišta je Milovan Savičić rodom iz Kakmuža koji živi i radi u Beogradu, navedeno je iz Eparhije mileševske.

Nakon overe i predaje Ugovora upriličeno je druženje i zajednički ručak da bi se proslavio početak ovog bogougodnog dela.

Jedan od inicijatora gradnje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kakmužama, Marinko Bajčetić, izneo je nekoliko zanimljivih istorijskih podataka o selu Kakmuže:

– Naše selo je kroz istoriju delilo sudbinu ljudi ovog kraja. Učestvovalo u svim bunama, ustancima, ratovima. Kakmuže ima i svoju duhovnu istoriju. Ono ima jedan deo koji se zove Nemanja, i to je verovatno jedinstveni toponim u celom srpstvu. Ispod je bio rudnik, manastir i crkva, a u sred sela je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i mi sada, uz Božiju pomoć, i pomoć dobrih ljudi, želimo da je uzdignemo i obnovimo. Istorijski je dokazano da su u tom delu Kakmuža živeli neki od Nemanjića koji su kasnije, pod naletom Turaka, odselili za Dubrovnik. Stara crkva Svetih Apostola se nalazila na jednom dosta nepristupačnom mestu. Kakmužani su više puta pokušavali da je obnove ali u tome nikad nisu uspeli. Ideja o izgradnji crkve među stanovnicima Kakmuža nikad nije prestala i evo sada su se stekli uslovi da se krene u gradnju. Nadamo se da ćemo, uz pomoć Boga i dobrih ljudi, uspešno privesti kraju ovaj projekat-kazao je Bajčetić.

Vladika Atanasije je sa pažnjom saslušao ovaj istorijski osvrt i blagoslovio ideju i želju stanovnika Kakmuža da se hram gradi.

– Prvi deo posla smo uradili, zemljište za budući hram je u vlasništvu Crkve. Sada je potrebno da objedinimo snage, da objedinimo znanje i da složno pristupimo ovome poslu. Danas je najosnovniji deo posla obavljen, dogovor je tu, i da počnemo odmah. Sada više odustajanja nema, u tome smo svi složni. Moramo svakako završiti ovaj blagosloveni naum, i da što pre osveštamo novi hram, kazao je vladika Atanasije.

Rudnik uglja će pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u Kakmužama

Po blagoslovu episkopa mileševskog Atanasija formiran je Odbor koji će organizovati proces izgradnje. Na poziv meštana Kakmuža u Odbor je primljen i izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Milan Lekić, koji je obećao da će kompanija pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u ovom selu.

-Iskreno sam počastvovan pozivom da budem jedan od onih koji će na neposredan način svedočiti vaskrsu srpskog pravoslavnog hrama i u ovom delu naše opštine. Kao što je istakao gospodin Marinko Bajčetić, u podnožju lokaliteta Nemanja postojala je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, zadužbina svetorodne dinastije Nemanjića. To je podatak koji obavezuje svakog Srbina, ne samo Pljevljaka ili meštanina Kakmuža, da učini sve kako bi, nakon toliko vekova na ovom prostoru ponovo zasijala crkva. Zato, kao direktor Rudnika uglja, mogu da obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, da pomognemo izgradnju ovog hrama, kao što smo, kao društveno-odgovorna kompanija, to i radili sve ovo vreme - saopštio je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati