VEZA "KOZA NOSTRE" I PREDSEDNIKA CRNE GORE: Milo Đukanović u dokumentima pred sudom u Palermu, ali i njegov brat Aco

V. K.

16. 11. 2021. u 10:45

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta, u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači.

ВЕЗА КОЗА НОСТРЕ И ПРЕДСЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ: Мило Ђукановић у документима пред судом у Палерму, али и његов брат Ацо

Foto: EPA

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja preko 20 miliona evra. Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije, do koga je došao portal RTCG, osim crnogorskog predsednika, pomenut je i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore!

Na strani 17 italijanskog istražnog izveštaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006.godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora, navodi portal Javnog servisa,  pominje se i na strani 58, gde se vidi da je pomenut takođe Milo Đukanović. Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu, u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

Samardžiu je za portal RTCG rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izveštaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku. Ispostavilo se da je Rezart Tači, prema ovom dokumentu, sarađivao sa osobama koja su pod istragom policije u Italiji, a to su Danijele Kestagali, Fabio Petrucela i Frančesko Zumo. U junu ove godine, a radi dogovaranja sa Tačijem kako da se sprovedu operacije, Petrucela i Kestagali došli su u Albaniju preko Crne Gore, što se i navodi u italijanskom sudskom dokumentu.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izveštaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine. Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Kestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi sa pranjem 22.340.285 evra. Ovaj iznos je uzet od banke "Banka delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona evra, uz monetizaciju dva poverenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 evra.

Prema navodima iz italijanskog dokumenta, ovo je urađeno da bi se poslednji iznos novca, preko pomenute banke, odnosno „Banka delo Stato“, prebacio na račun Frančeska Zumoa u „Alfa banci“ (banka drugog reda) u Tirani. Kako je Portal RTCG već pisao, Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u  u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki