ZABRANJENE SVADBE I KONCERTI: Zbog pogoršanja epidemijske situacije od ponedeljka na snazi rigoroznije mere

I. D. S.

13. 11. 2021. u 08:38

Koncerti, svadbe i sve duge proslave i na otovrenom i u zatvorenom u Crnoj Gori su od ponedeljka zabranjeni zbog pogoršanja epidemijske situacije. Nove mere zatvaraju i noćne klubove, a rad ugostiteljskih objekata dozvoljen je do ponoći. Kako je kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, teško da se u kratkom roku situacija sa epidemijom može popraviti, te najverovatnije neće biti dozvoljeno ni organizovanje proslave Nove godine na otvorenom.

ЗАБРАЊЕНЕ СВАДБЕ И КОНЦЕРТИ: Због погоршања епидемијске ситуације од понедељка на снази ригорозније мере

Foto Ž. Knežević

- Epidemijska situacija ne dozvoljava ovakva okupljanja i verujem da će biti potpuno trajna. Situacija može da se izmeni, ali ne verujem da za tako kratko vreme može da se izmeni da bi dozvolili okupljanja na trgovima - poručila je ministarka.

U narednom periodu neće biti dozvoljeno ni organizovanje ekskurzija. Kako je kazala Borovinić Bojović, okupljanje u kućama i stanovima preporučuje se samo članovima domaćinstva.

Kad je u pitanju Novogodišnji bazar na glavnom trgu u Podgorici, ona je rekla da su gradskoj upravi uputili smernice u vezi sa organizacijom tog događaja.

- Uslovili smo ih postavljanjem odgovarajućih ograda, kao i posedovanjem kovid-potvrda. To nije identično proslavi Nove godine i koncerta. To jeste rizik, ali uz kontrolisano poštovanje potvrda je izvodljivije, jer su koncertna okupljanja masovnija - pojasnila je Borovinić Bojović.

Broj zaraženih virusom korona u Crnoj Gori, kako je saopštio direktor Instituta za Javno zdravlje Igor Galić, u poslednje dve sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije. Trenutno najveće stope incidencije su, kaže, u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kolašinu, Žabljaku i Tivtu.

- Podsećam još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom lečenju su takođe nevakcinisani. Na žalost cele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici kovid-centra Kliničkog centra nevakcinisani - zaključio je Galić.

PROPUSNICE ZA PREVOZ I PRODAVNICU

MINISTARKA je istakla da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posedovanja Nacionalne digitalne kovid-potvrde za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvetu, Upravu policije, Vojsku...

- Ukoliko ove mere budu usvojene Nacionalna kovid-potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima delatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površine preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe - istakla je ministarka.

USKORO LEK

BOROVINIĆ Bojović je najavila da je Crna Gora započela pregovore za nabavku novih lekova protiv kovida, koje je nedavno odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Razgovaraju, kaže ona, sa kompanijama, tj. proizvođačima lekova koji su registrovani i navodi da će dati sve od sebe da oni budu dostupni građanima Crne Gore u što skorije vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna