ISPRAVKA: Anketa CGO nije usmerena protiv Srba, niti joj je cilj diskreditacija te nacije

V. KADIĆ

27. 10. 2021. u 09:11

CENTAR za građansko obrazovanje (CGO) objavio je prošle nedelje rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je za njihove potrebe sprovela agencija DAMAR, a u kojima se između ostalog ističe da dvostruko manje građana smatra da Crna Gora ide u dobrom pravcu nakon promene vlasti.

ИСПРАВКА: Анкета ЦГО није усмерена против Срба, нити јој је циљ дискредитација те нације

Litija u Šavniku

Na osnovu izjava pojedinih crnogorskih političara nakon objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela agencija "Damar", tvrdili smo da se u ovakvim rezultaima nalazi samo još jedan u nizu pokušaja diskreditovanja srpskog naroda u Crnoj Gori.

Tome bi moglo da svedoči obrazloženje izvršne direktorke CGO Daliborke Uljarević koja je navela da izrazito nezadovoljstvo kretanjem crnogorskog društva ispoljavaju mladi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci i Hrvati, dok su nacionalno opredeljeni Srbi i građani nižeg obrazovnog nivoa optimističniji da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu.

Petar Drašković iz Demokratskog fronta kaže da je Uljarevićeva deo antisrpske politike koncerna "Vijesti" koja ima za cilj uništenje srpskog i pravoslavnog karaktera Crne Gore.

- Ona pripada antisrpskoj akciji i deo je priče kojoj pripada i koncern "Vijesti" koji ne može da podnese srpski i pravoslavni karakter ovih prostora i čini sve da ga se otarasi. To čini delima, ali i terminološki. Ova grupa za Srbe nikada za kaže da su, prosto, Srbi, već građani Crne Gore srpskog nacionalnog predznaka ili nacionalno opredeljeni Srbi. Time odbijaju da priznaju da je srpski karakter Crne Gore utemeljen u istoriji, već sugerišu da je uvezen i da su pojedini izabrali da se tako izjašnjavaju.

Drašković podseća ida se pripadnici SPC u istom maniru nazivaju "vernicima Mitropolije".

- Stalno će nas ubeđivati kako su svi ostali bolji, organizovaniji, širih shvatanja, posvećeniji i pametniji. Biti Srbin, po njima, je nešto praistorijsko, prevaziđeno i tuđe - zaključuje Drašković.

Kako navodi portal Raskrinkavanje.me, pojedini članovi vladajuće strukture u Crnoj Gori, kao i deo domaćih i regionalnih medija tvrde da je pozadina ovog istraživanja pokušaj diskreditacije Srba, međutim to je svakako stvar lične percepcije jer su podaci iz ankete javno dostupni i potkrepljuju sve ono što je prezentovano od strane CGO i njegove direktorice.

Sa druge strane, iza nalaza istraživanja koji kaže da su ljudi koji se izjavšnjavaju kao Srbi ocenili da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu, verovatno stoji činjenica da je konstituent trenutne vlasti i prosrpski Demokratski front, čije biračko telo svakako čine pripadnici te nacije.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže da se javnost priprema za konstituisanje nove parlamentarne većine i vlade URA-SD(P)-manjine, uz manjinsku podršku DPS.

PRIJAVA ZA MIRKU

PROTIV urednice i voditeljke podgoričke Gradske televizije Mirke Dević, advokat Dejan Dragović podneo je Višem državnom tužilaštvu krivičnu prijavu, zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Rezultati istraživanja koje je sproveo DAMAR za potrebe CGO, nisu nikakva tajna, već su javno dostupni, a dostupni su i podaci koji pokazuju da je anketa sprovedena na 1007 ispitanika, pri čemu je objašnjena i metodologija.

Zahvaljujemo portalu "Raskrinkavanje.me" što nam je ukazao na subjektivni pristup tumačenju rezultata ankete kroz svoj tekst "Anketa CGO nije usmjerena protiv Srba, niti joj je cilj diskreditacija te nacije".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a