POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH: Novi projekat Crvenog krsta - Centar za pružanje usluga starijim sugrađanima

B. Dabić

01. 10. 2021. u 20:20

POBOLjŠATI položaj starijih sugrađana, štititi njihovo socijalno i zdravstveno stanje, smanji socijalna izolacija i usamljenost – veliki teret koji nosi starost sa sobom, neki su od ciljeva koji realizuje Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar.

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИЈИХ: Нови пројекат Црвеног крста - Центар за пружање услуга старијим суграђанима

Foto B. Dabić

Programi i usluge ove humanitarne organizacije prezentovani su danas, a povod je Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar.

Na teritoriji Opštine Bar prema popisu iz 2011. godine ima 18,7% stanovništva preko 60 godina, a prema podacima koji su danas saopštili iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, u 2021. godini taj broj je znatno veći.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar Zorica Crnčević kaže da je širok spektar usluga koji se pruža licima starijim od 65 godina, a žive u teškom materijalnom i zdravstvenom stanju, u udaljenim seoskim područjima.

Iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar danas su najavili još jedan projekat čija realizacija počinje 1.novembra.

-Projekat je podržan od Evropske unije i austrijske Agencije za razvoj koji realizuje na nacionalnom nivou- Crveni krst Crne Gore u partnerstvu sa ministarstvom zdravlja i Crvenim krstom Austrije. Mi na lokalnom nivou provodimo program u saradnji sa lokalnom upravom, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja i Udruženjem penzionera. To su inovativne usluge za starija lica u zajednici gde će biti socijalni radnik, medicinska sestra, dve gerentodomaćice i 20 volontera. U tom Centru za pružanje usluga biće omogućeno starijim sugrađanima da dobiju sve blagovremene informacije, da se povezuje korisnik i institucije preko gerentodomaćica, volontera…kako bi se prepoznale njihove potrebe i što brže zadovoljile. Takođe, biće organizovane radionice, pružaće se pomoć neformalnim njegovateljima da se obučavaju kako da “sagore” stres jer nije lako raditi sa straijim, teško bolesnim osobama, kaže Crnčević.

 

SVAKA GERETODOMAĆICA IMA 10 KORISNIKA

Crveni krst Bar program gerentodomaćica realizuje od 2002. godine. Svaka ima 10 korisnika, oni se nalaze na različitim lokacijama. Ono što se prvo radi vodi se razgovor, korisnik daje saglasnost za pružanje usluge i sam korisik određuje koje su to potrebe: od pomoći u kući, nabavke namirnica, nabavka i dostava ljekova, zakazivanje kod izabranog lekara, prikupljanje dokumentacije za tuđu negu, druge administrativne usluge…

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna