DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE: Ni za milimetar ne pomeramo sliku Svetog Save

Novosti online

28. 09. 2021. u 20:32

DIREKTORKA kotorske Gimnazije Slavica Stupić poručila je da slika Svetog Save neće biti pomerena ni za milimetar dok je ona na čelu te obrazovne ustanove.

ДИРЕКТОРКA КОТOРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ: Ни за милиметар не померамо слику Светог Саве

Foto AP

Stupićeva je to izjavila povodom naloga Uprave za inspekcijske poslove da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnosti, ili će u suprotnom preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

U izveštaju inspekcije, između ostalog, stoji i da je jednim članom Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da direktor javne ustanove može biti razrešen ako dozvoli „političko organizovanje i delovanje ili religijsko delovanje u ustanovi javnog obrazovanja“, prenele su „Vijesti“.

Stupićeva je kazala da je u ponedeljak poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se navodi da ima rok od tri dana od uručenja zapisnika da ukloni sliku Svetog Save i u pismenoj formi obavesti inspekciju o ishodu preduzetih mera.

Nakon što je stigao zapisnik, u kotorskoj Gimnaziji je održano i nastavničko veće na kom je zauzet stav da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako su naveli, tako nekome mogle da zasmetaju i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

- Ističem da ni na nedavno održanoj sednici Saveta roditelja niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primedbu na versku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar, navela je Stupićeva.

Ona je podsetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mestu i zatekla kada je imenovana za vršioca dužnosti.

Stupićeva je ukazala da član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove a tiče se mogućnosti razrešenja direktora, u ovom slučaju apsolutno nije primeren, jer nijedan od njenih prethodnika nije bio razrešen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava decu i da se zbog nje osećaju neprijatno.

Kao najbitnije, istakla je ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko delovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, navela je Stupićeva, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

- Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta, dodala je Stupićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna