UGOSTITELJI DISKRIMINISANI: Privredna komora predložila revidiranje epidemioloških mera protiv korone

I. D. S.

15. 09. 2021. u 08:45

PRIVREDNA komora predložila je Ministarstvu zdravlja da razmotri izmene mera za sprečavanje širenja korone, jer bi aktuelne mere mogle negativno da utiču na poslovanje ugostitelja.

УГОСТИТЕЉИ ДИСКРИМИНИСАНИ: Привредна комора предложила ревидирање епидемиолошких мера против короне

Nedovoljno radnika naročito za špic sezone

Grupacija ugostitelja PKCG smatra da je ova delatnost diskriminisana u odnosu na ostale, a ugostitelji dovedeni do neodrživosti poslovanja.

Sekretarka u PKCG Sanja Marković je ukazala da privreda nije bila, u meri u kojoj je to trebalo, konsultovana prilikom donošenja mera.

- Samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno je da poseduju digitalni kovid-sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom kovidu 19 - saopšteno je iz PKCG.

Uz hronični manjak radne snage, ovako sročene epidemiološke mere dodatno ugrožavaju poslovanje ugostitelja, čiji zaposleni jedini moraju imati kovid-propusnice.

- Zdravstvene mere koje se donose ne smeju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unapred određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi - kazao je predsednik Grupacije ugostitelja Igor Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja. 

PDV SMANjITI NA SEDAM ODSTO

Donosioci odluka u narednom periodu bi trebalo da razmotre mogućnost smanjenja opterećenja po osnovu rada, i da uvedu primenu snižene stope PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu, nezavisno od registracije objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju