GRADIĆE TRI FABRIKE ZA FLAŠIRANJE VODE: Donet plan za valorizaciju vodenih resursa i davanje koncesija za više izvorišta

I. D. S.

14. 09. 2021. u 08:34

VLADA Crne Gore za narednu godinu planira davanje koncesija u oblasti voda i izgradnju novih postrojenja za eksploataciju izvorišta i flaširanje vode i to na tri izvorišta - Zaslapnica u Opštini Nikšić, Lučičko vrelo u Rožajama i Ravnjak u Mojkovcu.

ГРАДИЋЕ ТРИ ФАБРИКЕ ЗА ФЛАШИРАЊЕ ВОДЕ: Донет план за валоризацију водених ресурса и давање концесија за више изворишта

Foto Shutterstock

Inicijativu da se izvorište u Nikšiću uključi u plan davanja koncesija pokrenula je kompanija "Igalopromet", koja je analizom opravdanosti ostvarivanja javnog interesa za izvorište Zaslapnica, planiranala investiciju za izgradnju fabrike sa pomoćnim objektima i kupovinu opreme u iznosu od oko šest miliona evra, od čega iz kreditnih sredstava 2,5 miliona, a ostatak bi finansirali iz sopstvenih izvora i sredstava partnera na projektu.

- Investiciono ulaganje u izgradnju fabrike pokazalo se kao opravdano, a na osnovu projektovanog bilansa uspeha za period trajanja koncesije od 30 godina. Cilj projekta je povećanje nivoa i kvaliteta domaće proizvodnje flaširane vode, te supstitucija uvoza koja je u velikoj meri prisutna na crnogorskom tržištu voda, ali i povećanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta otvaranjem fabrike - navodi se u Vladinom dokumentu.

ODLUČILI Daće koncesije na 30 godina, Foto gov-me

Kada je reč o izvorištu u Rožajama, iz Vlade navode da je Uprava za vode zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza raskinula Ugovor o koncesiji sa "Akva plus pro vita" iz Rožaja, te da je nakon toga kompanija "Kvatro RH" podnela inicijativu za dodelu koncesije za izvorište Lučičko vrelo.

- Dokazana je ekonomska održivost ulaganja. Celokupna investicija (kreditna sredstva 250.000 evra i sopstvena sredstva 840.000 evra) vraća se u trećoj godini otplate kredita, što ukazuje na visoku profitabilnu delatnosti i visoku akumulativnost - navode u Vladi.

Za treće izvorište koje je, prema oceni Vlade, pogodno za pokretanje pogona za flaširanje vode, a koje se nalazi u Mojkovcu, još nema investitora.

ZA UPRAVLjANjE 200.000 EVRA

DONET je i Program korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2021. godinu, kojim je za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima budžetom planirano 200.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna