IZBORI SAMO PREDSEDNIČKI: U toku je procedura za razrešenje Mila Đukanovića

V. K.

13. 09. 2021. u 07:21

NADU Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, da će se održati vanredni parlamentarni izbori, ugasio je premijer Zdravko Krivokapić, iz čijeg kabineta su poručili da "novim pokušajem zamena teza i manipulacija lider opozicionog DPS-a nastoji da homogenizuje one lakoverne iz okruženja kojih je sve manje".

ИЗБОРИ САМО ПРЕДСЕДНИЧКИ: У току је процедура за разрешење Мила Ђукановића

Foto "Novosti"

 Kako su dodali, jedino su izvesni predsednički izbori.

- Još uvek predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji najavljuje nove izbore, delimično jeste u pravu. Pošto je u toku skupštinska procedura za njegovo razrešenje zbog prekoračenja nadležnosti i kršenja principa sekularnosti, predsednički izbori su jedini koji su u ovom momentu izvesni - kazali su iz kabineta premijera Krivokapića. - Đukanović nakon što mu je propao plan da huškajući građane Crne Gore jedne na druge, te kršeći Ustav, ugrozi multiverski i multinacionalni koncept, ne odustaje od destruktivnog i suludog delovanja, koje ga čvrsto pozicionira kao remetilački faktor. Odbegli vođa propalog puča na Cetinju mora biti svestan da njegova politika, koja se samo zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika, od hrvatskih, crnogorskih, albanskih, a sada srpskih, ne može zamagliti ličnu nameru da spreči Crnu Goru na putu pomirenja, ekonomskog progresa, oslobođenja zarobljenih institucija i integracije u Evropsku uniju.

Foto SNP

Vladimir Joković

Milo Đukanović je, dodaju iz kabineta premijera, "svojim proročkim govorom početkom devedesetih" najbolje opisao svoje današnje političko delovanje.

- On je tada ono što danas zastupa nazivao bolesnim halucinacijama, u kojima je u dobroj meri tražio, a sve doskora i nalazio način za održanje na vlasti i skretanje narodne i političke pažnje sa sebe. Vrlo je teško na ozbiljan način polemisati sa stavovima Đukanovića, jer su utemeljeni jednako koliko i konstatacija da ustoličenja na Cetinju neće biti - ističe se u reagovanju kabineta Zdravka Krivokapića.

Foto: V. K./Tanjug/DPS/Služba za odnose sa javnošću/Ilustracija

Milo Đukanović

Oko prevazilaženja aktuelne krize u Crnoj Gori saglasni su i vlast i opozicija. Iz Demokratskog fronta poručuju da je pre dijaloga potrebno rešiti krizu unutar vlasti. Reagujući na pozivanje pojedinih partija na nastavak pregovora unutar parlamentarne većine, poslanik DF-a Jovan Vučurović podseća da je na poslednjem sastanku zaključeno da je neophodno da DF i Demokrate postignu dogovor koji su spremni svi ostali da prihvate. A URA je saopštila da je za nju to prihvatljivo uz uslov da se ne dira u sporazum Krivokapić, Bečić i Abazović, od 9. septembra prošle godine.

- Očigledno je da dolazi vreme kada se treba dogovarati i veoma je važno da se ispoštuje zaključak. DF je u potpunosti spreman za dogovor - navodi Vučurović u saopštenju.

Crnogorski pokret pozvao je Vladu da raspiše izbore, jer su izbori uvek bili način da se smire tenzije.

- Vlada je svesna da nema većinsku podršku građana Crne Gore, bez obzira na to da li je podržavaju stranke koje su je izabrale ili ne - saopštili su iz CP.

Vlada CG

Zdravko Krivokapić

DPS NE DA MILA

NAKON što je Socijalistička narodna partija podnela Skupštini inicijativu za smenu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji su potpisali gotovo svi poslanički klubovi vladajuće većine, oglasili su se iz Demokratske partije socijalista, ocenjujući da ona nema ni političko, ni pravno utemeljenje. Iz DPS-a ističu da na crnogorskoj političkoj sceni jedino Milo Đukanović ima izvorni legitimitet, jer su ga na tu poziciju neposrednim glasanjem birali građani.

Lider SNP-a Vladimir Joković pojasnio je, u razgovoru za "Novosti", dalju proceduru.

- Na potezu je šef parlamenta da zakaže raspravu o ovoj temi. Nadam se da ćemo imati podršku 41 poslanika, nakon čega Ustavni sud odlučuje da li je predsednik Crne Gore prekršio Ustav. Kod nas potpisnika ne postoji dilema o kršenju Ustava u oblasti verskih prava i sloboda - kaže Joković.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević smatra da je sve osim hapšenja Đukanovića i njegovog brata Aca predstava.

- Vlada hapsi sitne ribe, a štiti krupne. Sve osim hapšenja Mila i Aca Đukanovića je cirkuska predstava i bacanje prašine u oči prevarenim biračima. Kuću u zoni Morskog dobra imaju i Vesna Medenica i Radoje Žugić. Zašto onda nisu uhapšeni - pita Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni