PREBROJAVANJE ČEKA RASPRAVU: Šoć - Ništa se dramatično nije promenilo da bi se javno raspravljalo

V. K.

13. 09. 2021. u 06:15

IZ Uprave za statistiku saopštili su da su pripremili Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u ovoj godini, dodajući da je javna rasprava i predlaganje zakona u nadležnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

ПРЕБРОЈАВАЊЕ ЧЕКА РАСПРАВУ: Шоћ - Ништа се драматично није променило да би се јавно расправљало

Foto Vlada CG

- Pravni osnov za sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova jeste Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji se usvaja neposredno pre početka realizacije popisa. Zakonom se uređuju pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima - kazali su iz Monstata, uz napomenu da je popis statističko istraživanje koje se sprovodi u desetogodišnjoj periodici, sa ciljem da se dobiju podaci o ukupnom broju stanovnika, kao i osnovnim demografskim, obrazovnim, ekonomskim i drugim karakteristikama osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova) do najnižeg teritorijalnog nivoa (naselje).

Pitanje javne rasprave popisa za advokata i nekadašnjeg ministra pravde Dragana Šoća nije neophodna.

- Ne vidim da se išta dramatično promenilo u tom zakonu da bi morala da se organizuje javna rasprava. Naravno, ukoliko se organizuje, ni to ne bi predstavljalo nikakav problem - smatra Šoć.

Nacrt zakona o popisu prvo bi trebalo da se nađe pred Vladom Crne Gore, a onda i u Skupštini pred poslanicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024