MILO PREKO ZAGREBA UDARA NA VUČIĆA: Đukanović hrvatskim medijima - Crna Gora će po svaku cenu sprečiti stvaranje "velike Srbije"

V. N.

12. 09. 2021. u 07:53

CRNOGORSKI predsednik Milo Đukanović intervju za zagrebački "Jutarnji list" uoči posete Hrvatskoj iskoristio je da još jednom, na najprizemniji način, napadne Srbiju, SPC i predsednika Aleksandra Vučića.

МИЛО ПРЕКО ЗАГРЕБА УДАРА НА ВУЧИЋА: Ђукановић хрватским медијима - Црна Гора ће по сваку цену спречити стварање велике Србије

Foto Novosti

Uz preteće poruke kako će se Crna Gora postarati da "projekat srpskog sveta i 'velike Srbije' zauvek ostane mrtav", Đukanović je ponovio da je ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju "napadnut građanski i sekularni karakter Crne Gore i njena evropska perspektiva".

Na pitanje da li se čuo sa Vučićem i kakvo je njegovo mišljenje o ponašanju predsednika Srbije, s obzirom na to da se govori da imaju dobre odnose, Đukanović je rekao da nije:

- Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je "srpski svet" tj. "velika Srbija" nužnost srpskog naroda u regiji čiji je samozvani zaštitnik država Srbija.

On je dodao i da priča kako je Vučić "pritisnut" da prizna nezavisnost Kosova "spin beogradskih medija":

- Oni se tobože bore da vrate Kosovo. A ne bi veće kazne za Srbiju bilo da im ga neko vrati. Oni bi Kosovo, ali bez Albanaca. Kao što bi Crnu Goru, ali bez Crnogoraca. Očigledno je da bi za Beograd Crna Gora bila kompenzacija za Kosovo.

Upitan zašto se insistiralo na ustoličenju mitropolita na Cetinju, Đukanović je rekao da je to bila "ofanziva" kojom je komandovala vlada, a da je SPC, koju naziva "crkvom Srbije", bila servis i "instrument realizacije projekta 'velike Srbije'":

- Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu - rekao je za "Jutarnji list" Đukanović.

Potom je nastavio da na najgori način vređa patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, za kojeg je rekao da "nije prvi izdajnik sa tim imenom, ali jeste prvi dostavljeni mitropolit", dok je crnogorska vlada bila u ulozi uslužne kompanije "Glovo".

Vladu Zdravka Krivokapića je optužio da je bila spremna da prolije krv taj dan na Cetinju "samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva".

Foto: MUP

Aleksandar Vulin

NA Đukanovićeve sramne izjave odgovorio je ministar i predsednik PS Aleksandar Vulin, koji je konstatovao da je jedina Milova tema, opsesija i frustracija Aleksandar Vučić:

- Kada Đukanović kaže da neko pokušava da gurne Crnu Goru u sukobe, a povede u napad na policiju i sveštenike SPC 1.000 huligana, onda ne može da vam bude žao što više nije Srbin. Đukanoviću nije tema droga, organizovani kriminal, ekonomski kolaps Crne Gore, njemu suštinski nije tema ni SPC, pa ni Srbija ili srpski svet, njegova jedina tema je Vučić.

Vulin je konstatovao da Đukanović ne shvata da je on na spisku prioriteta predsednika Srbije veoma nisko, i da za Vučića nije ni takmac, ni predmet interesovanja:

- Crna Gora može da bude spokojna kada je u pitanju politika Aleksandra Vučića, ali zato ima razloga da bude veoma zabrinuta zbog politike Mila Đukanovića.

Foto P. Milošević

Nikola Selaković

SELAKOVIĆ: BESMISLENI NAPADI

BESMISLENI i ostrašćeni napadi predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na predsednika Vučića nisu ništa drugo do pokušaj da na lažima zasnovanoj retorici prikrije svoje političke promašaje, te izazove osećaj tobožnje ugroženosti, a sebe proglasi i predstavi kao spasioca, rekao je juče ministar spoljnih poslova Nikola Selaković:

- Optužiti Srbiju da želi Kosovo i Metohiju bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca ne samo da je neistinito i besmisleno, već govori o autoprojekciji onoga ko je u stanju da tako nešto kaže. Sve vreme vodi politiku koja negira pravo na postojanje preko 28 odsto sopstvenih građana koji se osećaju i deklarišu kao pripadnici srpskog naroda. Selaković kaže da je vrhunac bezobrazluka poređenje Srbije sa nacističkom Nemačkom, a predsednika Vučića sa Hitlerom samo zato što je jasno stavio do znanja da nismo i nećemo biti poligon za delovanje kriminalnih narko-kartela iz Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda