DUGUJU 10 MILIONA EVRA MANJE: U vreme epidemije smanjen dug opštine Bar

B. DABIĆ

30. 08. 2021. u 18:46

OPŠTINA Bar umanjila je dug za skoro 10 miliona, i otplaćena su stara dugovanja po reprogramu.

ДУГУЈУ 10 МИЛИОНА ЕВРА МАЊЕ: У време епидемије смањен дуг општине Бар

Foto: B. Dabić

Ovo su naveli iz lokalne uprave koja je u drugoj polivini avgusta navršila tri godine mandata.

Finalizovani su kapitalni projekti, ali i započeli nove investicije u infrastrukturu.

U ovom mandatnom periodu Opština Bar uložila je u saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu preko četri miliona evra sopstvenih sredstava.

-Samo za lokalnu putnu infrastrukturu koja je obnovljena na području svih mesnih zajednica je uloženo gotovo 700 hiljada evra. Završena je izgradnja ulica u Šušanju i Ilinu koje su otvorile ovo naselje prema gradu, kao i ulice u Bjelišima, Velikom Pijesku, Brbotu gde je urađena i kanalizacija a u Mrkojevićima se probija novi putni pravac Lunjići-Mikulići, u saradnji sa Vojskom. Posebno smo ponosni na kapitalni projekat izgradnje nadvožnjaka i kružnog toka sa pristupnom saobraćajnicom prema naselju Bjeliši u vrednosti od preko 2.4 miliona evra, uz koji smo izgradili i 180 novih, besplatnih, parking mesta. Veliki pijesak dobio je novu, modernu infrastrukturu za vodosnabdevanje i priključak na regionalni vodovod, čime se zaokružuje kvalitet turističke ponude ovog kraja, a građanima omogućava veći kvalitet života. Ukupna vrednost ove investicije iznosi oko 560 hiljada era“, navodi se u saopštenju.

U nastavku relizacije projekta izgradnje infrastrukture vodosnabdevanja i priključivanja na regionalni vodovod po ugovoru između Opštine Bar, Ulcinj i Vlade Crne Gore, u ovaj kraj treba da se uloži gotovo 12 miliona evra.

Takođe, više od milion evra uloženo je, kroz saradnju sa Vladom, u izgradnju „Kuće maslina“ u Starom Baru koja će biti savremeni regionalni centar maslinarstva, važne privredne grane ovog kraja. U Starom Baru rekonstruisano je više objekata, pre svega letnja scena-teatar i carinarnica u šta je kroz projekte EU uloženo 75.500 evra.

ULOŽENO U SUTOMORE, ČANj, VIRPAZAR

Značajna sredstva, podsećaju iz Opštine Bar, uložena su i u Sutomore, Virpazar i Čanj.

-Rekonstrukcija šetališta u ovoj fazi je završena, a nastavkom rekonstrukcije predviđena je izgradnja novog trga, parkinga i kompletiranje šetališta. Na mestu nekadašnjeg hotela „Inex“, grupa Iberostar otpočela je rekonstrukciju ovog turističkog kompleksa, na Virpazaru je u toku rekonstrukcija hotela „13. jul“ dok je u Čanju započeta izgradnja novog hotela svetski poznate i prestižne kompanije „Intercontinental“, što će sve zajedno obgatiti turističku ponudu Bara sa prestižnim hotelima u svim delovima opštine, navode iz Opštine.

OKO POLA MILIONA ZA PREDUZETNIŠTVO

Kroz programe podrške biznis planovima preduzetnika i posebno ženskog preduzetništva, Opština Bar uložila je gotovo pola miliona evra u projekte razvoja malih biznisa. Na ovaj način otvorili smo preko 50 novih radnih mesta u realnom sektoru kroz direktnu podršku građanima. Posebne linije podrške predvidjeli smo za finansiranje mladih poljoprivrednika ali i program podrške za zanatstvo, koji će ekonomiji grada dati novi impuls i uliti novi život u ukupni biznis ambijent, naveli su iz Opštine Bar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest