U BARU OŠTEĆEN SIMBOL ANTIFAŠIZMA: Vandali oskrnavili Spomen-park na mestu na kome je bio najveći logor u Drugom svetskom ratu

B. Dabić

23. 08. 2021. u 15:34

ZASAD nepoznati počinioci oštetili su Spomen-park u Baru, podignut na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bio italijanski logor.

У БАРУ ОШТЕЋЕН СИМБОЛ АНТИФАШИЗМА: Вандали оскрнавили Спомен-парк на месту на коме је био највећи логор у Другом светском рату

Foto B. D.

Park je antifašistički simbol i mesto stradanja mnogih nevinih žrtava i boraca za slobodu.

Podsetimo, 26.juna, uz vojne počasti i pred visokim zvanicama i brojnim građanima, među kojima je bilo mnogo potomaka stradalnika iz Barskog logora, na mestu najvećeg fašističkog koncentracionog logora u Crnoj Gori u Drugom svetskom ratu, otvoren je Spomen-park.

Barski koncentracioni logor je rasformiran oktobra 1943. godine. Nekoliko stotina zarobljenika internirano je u logore u Nemačkoj.

Park memoriše teške sudbine gotovo deset hiljada muškaraca, žena i dece. U logoru je bilo ljudi svih veroispovesti, iz svih delova Crne Gore i dela Srbije.

-Uprkos svim naporima koje Opština ulaže da oplemeni i ulepša javne površine i stvori građanima uslove za udobniji svakodnevni život i odmor u Baru, neodogovorni pojedinci uništavaju zajednička dobra i za to moraju biti sankcionisani.

Oštećenja u parku koji je već postao omiljeno mesto okupljanja i odmora za mnoge građane, turiste, porodice i decu, Opština Bar će sanirati.

- Apelujemo na građane da čuvaju javne površine i pozivamo da nas obaveste o svakom vandalizmu koji primete kako bismo zajednički zaustavili takve pojave i sačuvali najlepše lice našeg grada - naveli su iz Opštine Bar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?