KLIJENTI BEŽEOD ACA: Prva banka, filijala nekadašnje vlasti, u velikim problemima

V.KADIĆ

04. 08. 2021. u 08:38

OD početka godine državne kompanije su povukle 13,1 milion evra depozita iz Prve banke, a ako se taj trend nastavi može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti.

КЛИЈЕНТИ БЕЖЕОД АЦА: Прва банка, филијала некадашње власти, у великим проблемима

Foto Arhiva Novosti

Ovo je navedeno u izveštaju revizora Crowr MNE koji je objavljen na sajtu Centralne banke Crne Gore. Poznato je da je pojedinačno najveći akcionar banke Aco Đukanović, brat predsednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića (41,5 odsto) koji preko nekoliko povezanih firmi kontroliše još oko 15 odsto akcija.

Elektroprivreda Crne Gore, kao državno preduzeće ima 19,8 odsto akcija.

Predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović zatražio je od Prve banke izveštaj eksterne supervizije kvaliteta aktive.

Foto Arhiva Novosti

Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, upozorava da je Prva banka u velikim problemima i da guverner CBCG ne sme da ćuti. On, za "Novosti", kaže da nakon više godina međunarodne podrške i ignorisanja peglanja bilansa i prebacivanja loših kredita drugim bankama, fondovima, IRF od strane Prve banke, stvari se drastično menjaju.

- MMF je tražio od CBCG vanrednu superviziju kvaliteta aktive Prve banke i angažovan je PWC iz Nemačke da uradi QAR, koji je pokazao veliku rupu u bilansima. Pokušaj manevra problematičnih kredita i nekretnina preko jednog češkog fonda nije uspeo i prvi rezultati supervizije pokazuju da Prva banka ima negativan kapital - kaže Medojević.

BEZ POMOĆI PRIVATNOJ FIRMI

PRVA banka je pod posebnim nadzorom MMF i Svetske banke već deset godina, ali su Đukanovići uspevali da obezbede da ih ove međunarodne organizacije ne diraju. Pozivam Vladu, EPCG, IRF i ostale državne firme i fondove da ne pomažu privatnu banku koja je upala u probleme zbog pogrešnih poslovnih odluka, da ne pomažu braću Đukanović novcem građana - poručuje Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)