ČEKAJU SE DEMOKRATE: Pokrenuta inicijativa za izbor novog Tužilačkog saveta Crne Gore

V. K.

30. 07. 2021. u 14:46

POSLANICI Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije podneli su šefu parlamenta Aleksi Bečiću inicijativu da se sutra održi sednica Skupštine Crne Gore i izabere novi Tužilački savet.

ЧЕКАЈУ СЕ ДЕМОКРАТЕ: Покренута иницијатива за избор новог Тужилачког савета Црне Горе

Foto: V. K.

Za ovu inicijativu su gotovo sve stranke parlamentarne većine, pa je ostalo još da se izjasne Demokrate. 

Upravo je sutra poslednji datum kada treba da bude izabran Tužilački savet, pred kojim je izbor Vrhovnog državnog tužioca koji će kasnije predložiti Glavnog specijalnog tužioca. Cilj nove parlamentarne većine je da promenama u TS omogući smenu vršioca dužnosti VDT Dražena Burića i razrešenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kome se na teret stavlja da je selektivno i pod političkim uticajem radio svoj posao.

- Ovim zahtevom je ispunjen uslov da sazivanje sednice traži 1/3 poslanika. Podsećamo da članom 85 Poslovnika Skupštine Crne Gore postoji mogućnost za zakazivanje sednice u ovom roku. Naš zahtev ne sprečava  predsednika Skupštine da predloži druge tačke dnevnog reda. Poznato je da u ponoć 31.jula, ističe redovno zasedanje, te da propuštanje ovog roka, sednicu ne bi mogli da održimo pre 16.avgusta, čime bi omogućili da se dovrši process opstrukcija starog Tužilačkog saveta i da se stvore nove prepreke za promene u Tužilaštvu - navodi se u zahtevu.

Iz Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića, poručili su da izbor novog Tužilačkog saveta 31. jula je od presudnog značaja za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Oni su pozvali  sve poslanike u Skupštini da bez bilo kakvih odlaganja  izaberu novi TS. Upozoravaju da će svako ko opstruira taj izbor, svesno ili nesvesno dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa  građana Crne Gore i u korist kriminalnim centrima moći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda