LEPOSAVIĆEV ZAKON O AMNESTIJI: Oslobađa i učesnike litija i ugostitelje, Nacrt dostavljen Skupštni Crne Gore

Novosti online

12. 06. 2021. u 18:34

MINISTARSTVO pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore izradilo je Nacrt zakona o amnestiji učesnika javnih okupljanja kojim se predviđa oslobađanje od sudskog gonjenja odnosno izvršenja sankcija i njihovih pravnih posledica lica koja su, za vreme trajanja KOVID-krize, povodom učešća na javnim skupovima i protestima, optužena odnosno osuđena za određena krivična i druga kažnjiva djela.

ЛЕПОСАВИЋЕВ ЗАКОН О АМНЕСТИЈИ: Ослобађа и  учеснике литија и угоститеље, Нацрт достављен Скупштни Црне Горе

Foto Skupština CG

KOVID-pandemija izazvala je krizu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava u gotovo svim evropskim i u velikom broju ostalih zemalja. U Crnoj Gori je krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima propisano blanketno, ali tako da njegovi elementi nisu u potpunosti definisani Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, već su bili određivani brojnim naizmeničnim podzakonskim aktima tj. naredbama resornog ministarstva. Time je ozbiljno naručen princip zakonitosti u kaznenom pravu, zbog čega je, između ostalog, Skupština Crne Gore donela Zakon o izenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 27. maja 2021. godine.

Pored navedenog, prethodna vlast je grubo zloupotrebila krizu izazvanom pandemijom koristeći režim vladanja podzakonskim aktima za selektivno postupanje i diskriminatorno kažnjavanje građana. Prepoznajući značaj prava na javno okupljanje, međunarodni predstavnici u Crnoj Gori su, tokom prethodne godine, više puta javno reagovali apelujući na obavezu poštovanja ovog ljudskog prava i obezbjeđivanje jednakih uslova za njegovo vršenje svim građanima.

U cilju obezbeđivanja potpune ravnopravnosti svih građana Crne Gore, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predlaže da se zakon o amnestiji učesnika javnih okupljanja primeni na period od 28. 12. 2019. do 31. 05. 2021. godine, kao i da njime budu obuhvaćeni učesnici građanskih protesta-litija, kao i učesnici tzv. kontra-protesta ali i ugostitelji i samostalni privrednici koji su organizovano ili spontano učestvovali na javnim skupovima. 

Ovim Nacrtom zakona predviđeno je oslobođenje od krivične i prekršajne odgovornosti za ona kažnjiva dela koja su učesnicima javnih okupljanja u naznačenom periodu najčešće stavljana na teret. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je dostavilo Nacrt zakona o amnestiji učesnika javnih okupljanja Skupštini Crne Gore i narodnim poslanicima na razmatranje i dalje odlučivanje.

(24hrs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)