ŠTA KRIVOKAPIĆU SMETA U TEMELJNOM UGOVORU? Evo na šta se odnosi tačka 7. i šta se krije iza premijerovog odbijanja

V. Mitrić

10. 06. 2021. u 21:00

KAKO "Novosti" saznaju, za crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića je sporan član 7. Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore

ШТА КРИВОКАПИЋУ СМЕТА У ТЕМЕЉНОМ УГОВОРУ? Ево на шта се односи тачка 7. и шта се крије иза премијеровог одбијања

Zdravko Kribokapić / Foto D. Milovanović

Izvor Novosti u Mitropoliji Crnogorsko primorskoj saznaje da se član 7. pomenutog sporazuma odnosi na "uknjižbu verskih objekata, gde nije završen katastarski operat".

Međutim, naši sagovornici smatraju da je to samo izgovor premijera Krivokapića, kojem, kako tvrde, "smeta svetkovanje pravoslavnih praznika Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog".

Istovremeno podsećaju, pored ostalog, da su Jevreji već dobili pravo o ugovoru sa vladom Crne Gore da pet dana svetkuju svoje praznike Jom Kipur i Pashu.

Katolici imaju pravo na svetkovanje praznika Svih svetih, pored ostalih praznika od Božića do Uskrsa.

Islamskoj verskoj zajednici potvrđeno je tim sporazumom i versko svetkovanje 52. petka, i pravo vernicima da odu sa posla u vreme obreda džuma namaz.

Naši sagovornici smatraju da famozni član 7 Temeljnog ugovora ne može uopšte da bude sporan, "jer jednostavno kao takav se nalazi u već zaključenom ugovoru između Vlade Crne Gore i Islamske verske zajednice u toj državi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)