UMESTO DA SPREČE ŠVERC CIGARETA PODIŽU AKCIZE: Zakon o Akcizama nema podršku PzP

Novosti onlajn

04. 06. 2021. u 17:17

IZJAVA Ministra Finansija ne predstavlja realnu situaciju koja će se desiti na tržištu iz nekoliko razloga.

УМЕСТО ДА СПРЕЧЕ ШВЕРЦ  ЦИГАРЕТА ПОДИЖУ АКЦИЗЕ: Закон о Акцизама нема подршку ПзП

Foto PZP

Dodatno akcizno i poresko opterećenje na cigarete nakon prvobitnog predloga povećanja akciza iznosilo je 52 centa po paklici što bi u praksi značilo povećanje od 60 centi po paklici u maloprodajnim objektim. Korekcijom koju je Vlada najavila amandmanima na Zakon o akcizama, dodatno akcizno i poresko opterećenje sada iznosi 45 centi, što na kraju ne znači ništa za potrošače jer će cene svih cigareta biti podignute za 50 centi što je jutros većina distributera potvrdila.

Amandmani Ministarstva će i dalje imati isti efekat na poskupljenja i time pad tržišta i poreskih prihoda za 10,5 miliona umesto očekivanog rasta u čemu su saglasni svi distributeri tako da zaista ne znam o čijem glasu koje javnosti je Ministarstvo vodilo računa.

Ponavljam još jednom, Vlada deficit u budžetu može najbrže nadoknditi vraćanjem novca iz ilegalnih u legalne tokove duvana i duvanskih proizvoda, a ne povećanjem akciza na cigarete.

Foto: V. M.

Ukoliko bi se u legalne tokove povratilo makar 250 tona od ukupno 500 tona (250 tona predstavlja 23% od ukupne potrošnje cigareta u Crnoj Gori), računajući da se za tu količinu plati trenutna minimalna akciza od 73.25 €/'000 cigareta, država bi mogla da prihoduje potrebnih 18.3 miliona evra samo od akcize plus dodatnih 5.2 miliona evra na ime PDV-a. Dakle, ukupno skoro 24 miliona evra!

Pozitivna je odluka Vlade da poveća visinu akcize i način obračuna na bezdimne duvanske proizvode, te na taj način ostvari deo potrebnih prihoda, ali je nepotrebno da se to radi u više koraka. Treba primeniti odmah iznos od 70% jer kako je i sam Ministar finansija rekao, razlika je i dalje ogromna u odnosu na akcizu na cigarete. Upravo zbog jako niske akcize na bezdimne duvanske proizvode, država je samo u 2020. godini izgubila preko 2.000.000,00 evra prihoda.

Usvajanjem predloženog povećanja akize na cigarete, usledilo bi povećanje maloprodajnih cena cigareta za minimum 0,50 evra po paklici, a prema nekim najavama i 0.60 evra. Samim tim, dolazi do znatnog povećanja razlike u maloprodajnim cijenama u odnosu na zemlje u okruženju, što će dovesti do ekspanzije tzv. “mravljeg šverca”, tj. unosa cigareta preko individualnih prelazaka granice, autom ili autobusom.

Nakon planiranog povećanja akciza paklica Marlbora KS u Crnoj Gori će koštati 3,90 evra. Iste cigarete koštaju u BiH 3,07 evra, Srbiji 3,34 evra, Albaniji 2,52 evra, KiM 2,80, Makedoniji 2,44 evra.

Imajući u vidu trenutnu uredbu da svaki putnik može da unese po 2 šteke cigareta, računica je vrlo jednostavna i svako ko bude imao priliku, iskoristiće je, posebno vozači autobusa i kamiona.

Čak i ako se uvede uredba da po svakom putniku može da se unese po 2 paklice, to je praktično nemoguće iskontrolisati jer bi to stvorilo ogromne gužve na graničnim prelazima.

Foto: D.N.

Ponavljam po ko zna koji put, kada su u pitanju cigarete, jedino razumno rešenje je nastaviti primenu postojećeg akciznog kalendara, a povećanje akcize pomeriti tek za januar 2022. godine. Država mora snažno da udari na ilegalno tržište jer se tamo trenutno nalazi preko 50.000.000 evra prihoda.

Tačno pre tri godine nagli rast specifične akcize (sa 30 evra na 1000 komada cigareta na 40 evra na hiljadu komada cigareta) je doveo do velikog pada legalnog tržišta, čak od 40%, u prvom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoznicima i distributerima prihodi su pali za 60%!

Vlada nema podršku PzP na Zakon o akcizma jer ovo vodi uništavanju legalnog tržišta i ne postoji jasan plan suzbijanja crnog tržišta. Poskupljenjem od 50 centi po paklici otvoriće se ogroman prostor za takozvani „mravlji šverc“ jer će razlika u ceni u odnosu na Albaniju, Makedoniju i Kosovo iznositi preko 1 evro po paklici! Ne postoji služba ili institucija koja ovo može zaustaviti i kontrolisati bilo gde u svetu. Fizički je nemoguće prekontrolisati svako vozilo koje ulazi u Crnu Goru, a pri tome znamo da svaki putnik može da unese po 20 paklica cigareta.

Ministar finansija mora da shvati da ovim zakonom srlja u ogromne gubitke u budžetu i da se ne može spinovati i govoriti o tome kako se čuo glas javnosti. Stav privrede i velikog broja narodnih poslanika je jasan a to je borba protiv crnog tržišta i njegovo zaustavljanje. To je prvi i najefektniji korak koji se mora preduzeti jer država svake godine izgubi po 50 miliona evra zbog crnog tržišta cigareta.

Usvajati ovakav zakon o povećanju akciza, sa crnim tržištem od 60-80% je neprihvatljvo. Prosčna ponderisana cena paklice cigareta sa plaćenim PDV i akcizom biće 3 evra( gde država uzima 2,5 evra ) a na ulici iste cigarete se sada prodaju od 1,4-1.7 ( bez plaćenih PDV i akciza).

Svako ko zna makar nesto o biznisu u duvanskoj industriji, zna da su potrošači izuzetno cenovno osetljivi i da samo 1 cent razlike u ceni može opredeliti kupovinu jeftinijih cigareta. Posebno kada se radi o situaciji da istu cigaretu treba da plate na trafici dva puta skuplje nego ba ulici.

Bez radikalnog suzbijanja crnog tržišta cigareta podizanje akciza je sulud potez Vlade. Takođe Vlada mora voditi računa da se politika poreskih opterećenja na cigarete usklađuje u regionu da bi se obesmilio “mravlji” šverc.

Još jednom naglašavam, PzP neće podržati Zakon koji otvara ogroman prostor za dodatni rast ionako prevelikog šverca cigareta.

Nebojša Medojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)