DRITAN POKAZAO SVOJE PRAVO LICE! Podržao DPS - glasa za skandaloznu rezoluciju o Srebrenici

V. K.

24. 05. 2021. u 14:44 >> 22:24

NARAVNO da ćemo glasati za rezoluciju. To je naša obaveza. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi veroispovesti jer je izglasan preko noći.

ДРИТАН ПОКАЗАО СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ! Подржао ДПС - гласа за скандалозну резолуцију о Сребреници

Foto: EPA

Drugi put je izglasan danju i to je već bolje.

Ovo je juče najavila Božena Jelušić, poslanik građanskog pokreta URA koji vodi Dritan Abazović, govoreći o Rezoluciji o Srebrenici koja je na dnevnom redu Skupštine Crne Gore.

Ovim dokumentom, koji je inicirala Bošnjačka stranka, traži se "najoštrija osuda genocida u Srebrenici", kao i potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata u kojem je, kako se ističe, ubijeno "više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti". Tim tekstom zahteva se zabrana javnog negiranja "postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici". Bošnjaci traže da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve u Srebrenice i da se istakne rešenost države Crne Gore, "kao punopravne članice NATO da afirmiše vrednost mira i stabilnosti".

Podsećamo da je Crna Gora 2009, u vreme vladavine režima Mila Đukanovića, usvojila deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin, ali se ne spominje reč "genocid" niti kažnjavanje njegovog negiranja.

Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta, potvrdio je za "Novosti" da taj politički savez neće glasati za pomenuti dokument.

- Ta takozvana rezolucija je usmerena protiv srpskog naroda, ali služi i za dnevno političke potrebe DPS i satelita, i zaista je neodgovorno žrtve koristiti u tu svrhu. Međutim, to su stranke koje su zavisile od nepotizma, privilegija, klijentelizma, korupcije, i nakon gubljenja vlasti nestala je mogućnost da i dalje na taj način funkcionišu i maltretiraju narod, pa su procenili da kroz teme koje podstiču omraze i podele mogu i dalje da budu primećeni na političkoj sceni. Smatram da URA nije trebalo da im daje priliku za ovu raspravu i da glasa za jednu takvu rezoluciju, ali to je stvar njihove procene.

Vučurović smatra da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin kakvih je bilo na svim stranama u tom krvavom sukobu:

- Može se izglasati stotinu ovakvih rezolucija, ali se istina ne može poništiti, a Srbe niko i nikad ne može predstaviti kao genocidan narod, jer smo mi među onima koji su najviše stradali u prošlom veku i koji smo pobednici u oba svetska rata. Nismo dali 1992. da nam se ponovi 1941. i u odbrambeno-otadžbinskom ratu smo uspeli da pružimo veličanstven otpor i stvorimo našu Republiku Srpsku. To nam niko ne može oduzeti, iako pokušavaju sa raznih strana, od ovih političkih DPS piljara do esktremističkih krugova u Sarajevu.

KRIVOKAPIĆ: ZLOUPOTREBA ŽRTAVA

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić tokom zvanične posete Sarajevu nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, rekao je da ne zna da li će rezolucija o "genocidu u Srebrenici" biti usvojena u Skupštini.

- Ona je jednim delom već usvojena 2009. kao Deklaracija. Najgore što se dešava na ovim prostorima je to što te žrtve, koje su nenadoknadive za porodicu, danas se ponovo koriste u političke svrhe. Moj odnos prema Srebrenici je jasan, ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrešenja jednog ministra (Vladimira Leposavića), iako sam znao da to može biti pokušaj rušenja Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati