УТИЧЕ НА МЕТАБОЛИЗАМ, ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Спремите неки од ових доручака и са више енергије изгурајте дан (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

14. 06. 2025. у 07:00

СМАЊЕНА концентрација, раздражљивост, умор и лошије расположење могу да се јаве као последица прескакања најважнијег оброка у дану - доручка.

УТИЧЕ НА МЕТАБОЛИЗАМ, ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Спремите неки од ових доручака и са више енергије изгурајте дан (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Јер, након целоноћног поста, тело је исцрпело залихе енергије, па му је потребан квалитетан оброк како би правилно започело дан. Осим тога, они који редовно доручкују имају стабилнији ниво шећера у крви, ређе осећају потребу за нездравим грицкалицама и имају мањи ризик од гојазности.

Први оброк у дану утиче и на метаболизам - помаже му да се покрене и правилно функционише током дана. Прескакање доручка успорава метаболизам и повећава вероватноћу да током дана унесемо више калорија него што је потребно, тврде поједини стручњаци.

Foto: Shutterstock

Када је о избору намирница за доручак реч, идеално је да доручак буде богат влакнима, сложеним угљеним хидратима, протеинима и здравим мастима. Овас, интегрални хлеб, јаја, млечни производи, орашасти плодови, воће и поврће су одличан избор. Треба избегавати рафинисане шећере и прерађену храну, јер дају краткотрајан осећај ситости и ремете нивое енергије.

Препоручује се да намирнице за доручак потичу из сопственог поднебља. Храна која је произведена у локалним условима најчешће је нутритивно погоднија за људе из тог региона. На пример, у нашим крајевима то могу бити домаћи сиреви, јаја са сеоског имања, мед, орашасти плодови, бобичасто воће и сезонско поврће. Таква храна се лакше вари, садржи мање адитива и обично је свежија.

Локална исхрана подржава и здрав микробиом црева, јер је често богата влакнима и корисним бактеријама. Такође, сезонски и локални производи су бољи за животну средину и локалну економију. Кад једемо оно што природа нуди у нашем окружењу, хранимо се у складу с ритмом природе.

Ево како би могао да изгледа доручак за радну недељу:

Foto: Shutterstock

ПОНЕДЕЉАК

Домаћи доручак са јајима и поврћем. Богато протеинима, здравим мастима и влакнима и пружа дуг осећај ситости.
- Јаја (2 ком.) - 120 г
- Млади сир (пуномасни, домаћи) - 60 г
- Хлеб од целог зрна - 60 г (2 кришке)
- Краставац и парадајз - 150 г
- Маслиново уље (за салату) - 1 кашичица (5 г)

Фото Shutterstock

УТОРАК

Проја са јогуртом и воћем. Комбинација локалних житарица и ферментисаних млечних производа са влакнима из воћа.
- Домаћа проја (без много уља) - 100 г
- Јогурт 2,8% мм - 200 мл
- Јабука - 150 г
- Орах (цео) - 10 г (2-3 половине)

Фото Shutterstock

СРЕДА

Овсена каша са семенкама и воћем. Лагана и богата влакнима, одлична за здравље црева и стабилан шећер у крви.

- Овсене пахуљице - 50 г
- Млеко или биљни напитак (незаслађен) - 150 мл
- Сезонско воће (нпр. боровнице или крушка) - 100 г
- Ланене/семенке бундеве - 10 г
- Мед - 1 кашичица (5 г)

Фото: Shutterstock

ЧЕТВРТАК

Интегрални хлеб са младим сиром и паприком. Локални и једноставан оброк који нуди добар баланс макронутријената.
- Хлеб од ражи или хељде - 60 г
- Млади крављи сир - 70 г
- Паприка или ротквице - 100 г
- Маслиново уље (на поврће) - 1 кашичица (5 г)
- Кувано јаје (1 ком) - 60 г

Фото Shutterstock

ПЕТАК

Домаћи грчки тип доручка. Инспирација из Медитерана, али са домаћим намирницама - идеално за крај радне недеље.
- Кувано јаје - 1 ком (60 г)
- Маслине - 15 г
- Фета сир или сличан слани сир - 50 г
- Домаћи хлеб или пита са интегралним брашном - 60 г
- Парадајз и краставац - 150 г
- Маслиново уље - 1 кашичица (5 г)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ЕПСКИ СКАНДАЛ: Испливао снимак, жреб за Светско првенство намештен!? (ВИДЕО)