СМРШАЈТЕ УЗ ПИРИНАЧ, ОВАС, ПРОСО И ПШЕНИЦУ: Интегралне житарице топе килограме (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

29. 06. 2023. у 19:50

ИНТЕГРАЛНЕ житарице које подразумевају цело зрно - клицу, унутрашњу и спољашњу мембрану, идеална су намирница за достизање и одржавање витке линије.

СМРШАЈТЕ УЗ ПИРИНАЧ, ОВАС, ПРОСО И ПШЕНИЦУ: Интегралне житарице топе килограме (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Богате су влакнима, витаминима и минералима, антиоксидантима, здравим мастима, биљним ензимима, па није чуо што представљају основу пирамиде исхране. С обзиром на то да имају висок садржај влакана и нижи гликемијски индекс од рафинираних варијанти готово да су идеалан савезник за витак струк и раван стомак. При томе, влакна из целих житарица помажу пробаву, засићују чак и у малим клоичинама и одржавају ниво енергије током дужег временског периода.

Најновија истраживања обављена у САД, а објављена у часопису за исхрану Journal of Nutrition закључила су да редовно конзумирање бар једног оброка који садржи интегралне житарице значајно смањује телесну масноћу накупљену око струкова а чешћа употреба - неколико оброка интегралних житарица дневно - доводи и до смањења килограма и до побољшања здравља.

Јеловник са интегрланим житарицама подељен је по данима: дан пшенице, дан проса, дан овса и дан интегралног пиринча. Пшеница целог зрна богата је витаминима Б1, Б2, Б3, Е, фолном киселином, калијумом, фосфором, цинком бакром, гвожђем магнезијумом и дијетним влакнима. Помаже код дијабетеса, одржава нормалну телесну тежину, снижава притисак и ниво холестерола. За дан пшенице припремите дневну порцију: узмите 180 гр пшенице целог зрна, додајте 3/4 литра кључале прокуване воде и кувајте 20 минута на тихој ватри.

Просо је богат лизином, протеинима и Б витаминима. Не садржи глутен, алкалан је и лако се вари. Делује као диуретик, помаже код лошег варења, дијареје, повраћања и дијабетеса. Одличан је за желудац, панкреас и бубреге. За дан проса припремите дневну порцију: узмите 180 гр ољуштеног проса, додајте 3/4 литра кључале вреле воде и кувајте 30 минута на лаганој ватри.

Foto: Shutterstock

Овас је богат витамином Е, цинком, селеном, бакром, манганом и магнезијумом. Овсена каша је добар извор протеина. Редукује "лош" холестерол и има антиканцерогена својства. Помаже код опстипације, синдрома иритабилног црева и хемороида. На дан овса припремите дневну порцију: узмите 180 гр овсених пахуљица, додајте 3/4 литра кључале воде и кувајте 10 минута на лаганој ватри.

Приринач је богат витаминима Б групе, и смањује ризик од рака дебелог црева, снижава ниво холестерола и помаже код болести насталих услед недостатка мањка дијетних влакана (хемороиди, дијабетес, хронични затвор и варикозне вене). На дан пиринча припремите дневну порцију: узмите 150 гр интегралног пиринча. Додајте кључалу воду и оставите на лаганој ватри 35 минута. Ољуштите 450 гр јабука, исецкајте на ситне комадиће, додајте мало воде и парите их 10 минута. Помешајте пиринач, јабуке и сок од лимуна, цимет и замену за шећер.

Пшенични дан

Доручак: житарица + замена за шећер + 1 дл топлог млека

Ручак: шоља чорбе од поврћа + 1 струк младог црног лука + житарица

Вечера: житарица + 1,25 дл јогурта + замена за шећер(нпр.суво грожђе) + цимет

Фото Shutterstock

Дан проса

Доручак: житарица + замена за шећер + 1 дл топлог млека

Ручак: шоља чорбе од поврћа + житарица

Вечера: житарица + замена за шећер + рендана јабука + сок од једног лимуна

Фото: Shutterstock

Овсени дан

Доручак: житарица + замена за шећер + 1 дл топлог млека

Ручак: шоља чорбе од поврћа + житарица + бели лук и першун

Вечера: житарица + замена за шећер + 90 гр младог сира + велика кашика какаоа

 

Фото: Free Images Pixabay

Дан пиринча

Доручак: 50 г мешавине пиринча и јабука

Ручак: 50 г мешавине пиринча и јабука

Вечера: 50 г мешавине пиринча и јабука

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом