СМРШАЈТЕ УЗ - ЗАЧИНЕ: До витке линије уз бибер, цимет и ким (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

10. 04. 2023. у 10:50

ДА бисте се осећали боље и били у топ-форми, не морате да држите ригорозну дијету. Једноставно, обагатите свој јеловник зачинима, учините храну укуснијом, па ћете се на тај начин заситити много мањом количином.

СМРШАЈТЕ УЗ - ЗАЧИНЕ: До витке линије уз бибер, цимет и ким (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

При томе, зачини су здрави за организам, јер осим што чувају витку линију, јачају и имуносистем.

Црни бибер је на врху листе зачина за мршављење, јер садржи пиперин, који помаже у спречавању настанка нових ћелија масноће. Високо ефикасан је и ђумбир, за који се показало да они који су га у чају конзумирали пре доручка, јели су мање током дана од испитаника који нису пили овај чај.

Недавно спроведена студија утврдила је и да кашичица и по цимета сваки дан, осим што смањује евентуални бол у мишићима након вежби, убрзава метаболизам, што је делотворно у губитку килограма. У зачинима за витку линију требало би да се нађе и уље кима, јер подстиче производњу желудачних сокова, храна се брже и боље вари. Ким се "добро слаже" са месом, киселим и слатким купусом.

Према резултатима једне америчке студије, супстанца из лимунове коре спречава претварање вишка угљених хидрата у масти. На тај начин смањује се количина нових масних ћелија за око 79 одсто. Најједноставније је да исечете лимун са кором на кришке које ћете грицкати током целог дана, а изрендану кору можете да користите као зачин.

Ево предлога зачињеног јеловника:

Фото: Shutterstock

 

Понедељак

Доручак: два барена јаја, струк младог лука и кришка интегрланог хлеба

Ужина: 80г младог сира помешано са кашичицом кима

Ручак: риба на жару и зелена салата, један барени кромпир

Вечера: парче пројаре и шоља нискомасног јогурта

Фото Shutterstock

Уторак

Доручак: шоља чаја од ђумбира, зелена салата са туњевином, две кришке интегралног хлеба

Ужина: 10-ак бадема

Ручак: тањир бораније са пилетином, два струка младог лука

Вечера: намаз од авокада зачињен по укусу, интегрални хлеб

Фото: Shutterstock

Среда

Доручак: сардина без уља, две кришке интегралног хлеба, струк младог лука

Ужина: салата од купуса зачињена уљем кима

Ручак: чорба од поврћа, динстана јунетина, салата од младог лука и руколе

Вечера: динстане печурке и један краставац

 

Фото: Free Images Pixabay

Четвртак

Доручак: палента са сиром и сусамом

Ужина: воће по избору

Ручак: парадајз-чорба, грашак са пилетином

Вечера: барено јаје, кришка хлеба, салата од свежег поврћа зачињена по жељи

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: чај од ђумбира, барено јаје, две кришке интегралног хлеба

Ужина: банана

Ручак: рижото са печуркама, зелена салата

Вечера: сендвич од ћурећих прса, бареног јаја, свеже црвене паприке

Фото: Shutterstock

Субота

Доручак: овсене пахуљице, шаку сувог грожђа и једну банану прелити са мало немасног јогурта, зачинити циметом

Ужина: шака лешника

Ручак: шпагети са динстаним поврћем и млевеним месом

Вечера: парче немасног сира, свежа паприка, кришка интегралног хлеба

Foto: Shutterstock

Недеља

Доручак: кајгана од два јаја са младим луком, две кришке интегралног хлеба

Ужина: 80г младог сира помешано са кашичицом кима

Ручак: јунећа чорба, салата од свежег поврћа зачињена по жељи

Вечера: намаз од авокада (изблендирати авокадо, мало лимуновог сока, со и бибер), интегрални хлеб

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом