КАМЕН У БУБРЕЗИМА ИЗБАЦИТЕ - ХРАНОМ: Ево какав јеловник богат влакнима се подразумева

В. Н.

03. 03. 2022. у 14:45

ПОСЕБАН начин исхране неопходан је уколико патите од камења у бубрезима. Прави избор намирница и много течности током дана неретко су једини потребни лекови против овог стања. У супротном, напад бубрега је неизбежан, а свако ко га је доживео зна колико је то болно.

КАМЕН У БУБРЕЗИМА ИЗБАЦИТЕ - ХРАНОМ: Ево какав јеловник богат влакнима се подразумева

Фото Shutterstock

Они који пате од калкулоза требало би најчешће да једу храну која садржи обиље влакана, а пожељно је да смање унос соли и протеина животињског порекла на око 0,8 грама по килограму телесне масе. Једноставно речено - око 100 грама меса дневно треба да буде максимум за одраслу особу која има склоност накупљању камења.

Камен у бубрегу може да буде различитог састава. Ипак, у највећем броју случајева у бубрезима се стварају оксалатни каменци, а њихово настајање могуће је спречити исхраном, али их и истопити помоћу пажљиво бираних намирница.

Већина научних радова говори у прилог томе да би они који су склони настанку оксалатних каменаца требало да смање или готово избаце из јеловника блитву, спанаћ, воћне сокове, суво воће, јагоде, чоколаду. Када је о храни богатој калцијумом реч, њу би такође требало смањити, али не сасвим искључити.

Фото: Depositphotos

Понедељак

Доручак: палента са млеком или јогуртом

Ручак: крем супа од броколија, кришка ражаног хлеба, 100 г пилећег филеа, чаша вина

Вечера: 80 г тестенине са ситним младим сиром

Уторак

Доручак: 60 г интегралног хлеба са намазом од хумуса и свежом црвеном паприком, чај од бруснице заслађен багремовим медом

Ручак: 150 г бареног пиринча, тиквица на жару, сладолед од ваниле

Вечера: 150 г варива са сочивом и шаргарепом, 100 г ћуретине, кришка ражаног хлеба

Среда

Доручак: 50 г куване киное са бадемима, шоља јогурта

Ручак: 250 г рижота са печуркама и црним луком, чаша црног вина

Вечера: кукурузног хлеба, шоља чаја од коприве

Фото: Depositphotos

Четвртак

Доручак: сутлијаш са циметом

Ручак: 150 г краставаца са киселим млеком, 100 г печене пилетине, фрапе са кивијем

Вечера: пастрмка на жару, печурке у умаку од црног вина (80 г), 60 г ражаног хлеба

Петак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом и бананом

Ручак: 150 г шпагета са туњевином, салата од шаргарепе и целера

Вечера: пројара са сиром, чај од нане

Субота

Доручак: попара од интегралног хлеба и кашика кајмака

Ручак: 150 г димљене речне рибе и 200 г бареног кромпира зачињеног по укусу, чаша белог вина

Вечера: 150 г салате од пилетине, маслина и фета сира, 80 г интегралног хлеба

Недеља

Доручак: 60 г интегралног хлеба са немасном павлаком, чај од камилице са медом и лимуном

Ручак: грашак са пилетином, чаша белог вина

Вечера: крем чорба од бундеве, 30 г интегралног хлеба

БОНУС ВИДЕО - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

КОЈА ЈЕ ЦЕНА СЛОМЉЕНОГ ДЕЧЈЕГ СРЦА? Како су Хрвати, Бугари и Словенци расплакали малишане из Србије