PROIZVODE STRUJU IZ GASA: Beogradske elektrane prodaju zelenu energiju EPS

Tanjug

22. 05. 2021. u 20:58

JAVNO komunalno preduzeće Beogradske elektrane su nakon 18 godina ponovo počele da uz toplotnu proizvode i električnu energiju, potvrđeno je Tanjgu u tom preduzeću.

ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ ИЗ ГАСА: Београдске електране продају зелену енергију ЕПС

Foto: NovostiOvo je postalo moguće kada je krejem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, po rečeno je Tanjugu u Beogradskim Elektranama.
Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.
Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.
-Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz ''Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji''. rekao je direktor Elektrana Rade Basta.
Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)