KAD JE KUĆA NASRED PUTA: "Novosti" u Selu Rakovica koje se raseljava zbog izgradnje saobraćajnice e-75

M. STANOJKOVIĆ

17. 05. 2021. u 11:25

PRIVREMENOM životu dugom četiri decenije u voždovačkom naselju Selo Rakovica odzvonilo je za oko 80 porodica zbog izgradnje trase, odnosno obilaznice na auto-putu E-75.

КАД ЈЕ КУЋА НАСРЕД ПУТА: Новости у Селу Раковица које се расељава због изградње саобраћајнице е-75

Foto P. Milošević

Posle višegodišnjih najava da će morati da spakuju kofere i potraže dom na drugom mestu, većina ih je u petak stavila potpis na izjavu da pristaje da se uz novčanu nadoknadu iseli.

Desetak porodica ipak, nije zadovoljno iznosom koji im je ponuđen, pa će beskompromisno braniti svoj kućni prag od bagera ukoliko im se ne izađe u susret.

Zabrinuta lica meštana ovog naselja na trasi puta reporteri "Novosti" zatiču čim su sa glavnog puta spustili u naselje kojeg uskoro neće biti. Vrativši se sa sastanka sa nadležnima, u dvorištu u kojima su smenile generacije pod istim krovom veća se o ceni kvadrata, arima, prebrojava se gde će moći sa tim što dobiju da se ponovo skuće. Ripanj, Kumodraž, Ralja pominju se kao opcije. Članovi mnogobrojne porodice Karadarević uglas kažu "šta ćemo, potpisali smo, selimo se". I odmah nastavljaju, "samo još ne znamo gde".

- Rekli su nam da ćemo imati rok od 15 dana kada počne isplata da se iselimo - pričaju Karadarevići.

- U Kumodražu je ar 10.000 evra, a sa ovim novcem teško da možemo da nađemo nešto za nas.

Ipak, moramo, neki su već našli placeve u Ripnju, Zucama. Mnogima su i kapare za kuće propale.

NEZADOVOLjAN Toma Zdravković, Foto P. Milošević

Uz rečenicu "Evo, ove tamo komšije neće da pristanu", odvode nas do njihovog komšije Tome Zdravkovića, koga je drugi put zadesila ista sudbina - da ga sele zbog izgradnje puta. Pre 40 godina kuću u Medakoviću morao je da napusti iz istog razloga, pa je u Selu Rakovica dobio privremeni smeštaj, koji je postao trajni sve do danas.

- Za ovu kuću nudili su nam 19.000 evra, a ja za taj novac nemam šta da kupim - počinje priču za "Novosti" Zdravković.

- Ovih 28 kvadrata sam preveo na sebe, plaćam dažbine državi, a morao sam da dogradim još jedan deo kako bi moja tri sina i unuci mogli da žive s nama pod istim krovom. Ne želim da pristanem na cenu nižu od 850 evra po kvadratu. Neka saberu cene kvadrata u Jajincima, na Trošarini i neka podele. Želim da kupim plac na teritoriji Voždovca, jer sam rođen u Beogradu, kao i većina ljudi ovde. Nećemo da budemo građani drugog, trećeg reda.

ZAŠTITNIK GRAĐANA POSREDNIK

KAKO kažu u instituciji Zaštitinika građana, stanovnici naselja Selo Rakovica koji su prihvatili ponudu Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture o isplati naknade za njihove stambene objekte, potpisuju izjave o saglasnosti.

- Istovremeno se obavlja overa tih izjava kod ovlašćenih notara. Zaštitnik građana će u potpunosti posredovati do okončanja raseljavanja svih građana koji žive u ovom naselju. Nadziraćemo i rad nadležnih organa u poštovanju garantovanih ljudskih prava - rekao je Pašalić.

Meštani ovog naselja pre nekoliko meseci pozvali su Zaštitnika građana sa molbom da posreduje u slučaju raseljavanja.

- Obratili su nam se, jer je već više godina unazad poznato da se naselje nalazi na trasi međunarodne saobraćajnice i da je predviđeno njegovo rušenje - kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

- Prethodnih godina su okončani neki postupci eksproprijacije a za one koji nisu završeni, nadležno ministarstvo ponudilo je da se postupak eksproprijacije vansudski reši kroz isplatu naknade za objekte stanovnicima. Kako bi se iselili sa te lokacije da bi se gradio auto-put.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri